Sviatočné hodovanie môže spôsobiť problémy aj zdravým ľuďom

NETKY.SK • 20 Apríl 2014, 11:49 • 2 min
Sviatočné hodovanie môže spôsobiť problémy aj zdravým ľuďom

BRATISLAVA - Veľkonočné hodovanie môže spôsobiť problémy najmä u ľudí, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy a pečene.

slovakia

left justify in out

Tráviace ťažkosti však môžu podľa gastroenterologičky Zuzany Zelníkovej z Univerzitnej nemocnice Bratislava postihnúť aj inak zdravých ľudí.
      

"Nárazové prejedanie a konzumácia alkoholu môžu prekročiť tráviacu kapacitu aj zdravej tráviacej trubice a spôsobiť ťažkosti vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek aj bez toho, aby boli spôsobené niektorým zo závažných ochorení," upozornila.
      

V prípade prejedenia netreba hneď utekať k lekárovi. Toho treba podľa Zelníkovej vyhľadať pri intenzívnych bolestiach brucha, pri ktorých nie je možné nájsť úľavovú polohu, alebo intenzívnych bolestí, ktoré pretrvávajú niekoľko hodín, aj keď je možné nájsť úľavovú polohu. Rovnako pokiaľ sú bolesti sprevádzané vracaním, zastavením odchodu stolice a vetrov.
      

Gastroenterologička upozornila, že či už žlčníkový záchvat, upchatie žlčových ciest, zápal pankreasu, alebo zhoršenie funkcie pečene môžu mať veľmi závažné následky. "Rozsah týchto následkov len čiastočne závisí od rýchlej diagnostiky a liečby, nie pri každom z týchto stavov je možné úplne vyliečenie. Preto je lepšie u pacientov so spomínanými ochoreniami týmto stavom predchádzať striedmou konzumáciou uvedených jedál a alkoholu, resp. ich vylúčením," radí Zelníková.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies