Sviatkom v Mexiku predchádza tradičná La Posada

NETKY.SK • 17 December 2012, 08:18 • 2 min
Sviatkom v Mexiku predchádza tradičná La Posada

Sviatkom v Mexiku predchádza tradičná La Posada - Zaujímavosti V Mexiku sa vianočné sviatky začínajú už v polovici decembra. Na námestiach stavajú vianočné trhy, na ktoré cestujú ľudia z blízkeho i ďalekého okolia.

slovakia

left justify in out

imgV Mexiku sa vianočné sviatky začínajú už v polovici decembra. Na námestiach stavajú vianočné trhy, na ktoré cestujú ľudia z blízkeho i ďalekého okolia. Môžu si tu pochutnať na syroch, banánoch, orieškoch či keksoch.

Deväť dní pred Vianocami sa vo všetkých mexických mestách začína s púťou po domoch, ktoré majú predstavovať hostince. Táto púť sa nazýva La Posada a symbolizuje biblický príbeh o Jozefovi a Božej matke, ktorí si hľadali miesto, kde by mohla Mária priviesť na svet Ježiška. Do tohto zvyku sa zapájajú väčšie či menšie skupiny ľudí kráčajúce v procesiách osvetlených sviecami. Mária sa vezie na oslíkovi a je obklopená deťmi, ktoré nesú betlehem, klopú na dvere domov a prosia, aby im poskytli prístrešie. Ľudia im vždy odpovedia, že nemajú miesto, neskôr ich však pustia dnu a ponúknu ich rôznymi tradičnými sladkosťami. 

Typickou farbou vianočného obdobia je červená. Jej nositeľkou je i Vianočná ruža, s ktorou je spätá aj tamojšia legenda. Hovorí sa, že malý chlapec menom Pablo kráčal do kostola vo svojej dedinke, aby navštívil betlehem. Vtom si však uvedomil, že nemá nič, čo by novonarodenému Ježiškovi mohol ponúknuť. Všimol si ale, že popri ceste rastú zelené haluze, preto ich pár nazbieral. Iné deti sa mu začali posmievať, no stal sa zázrak a z každej halúzky vykvitol jeden kvet Vianočnej ruže. 

Na Štedrý deň sa v Mexiku slávi sviatočná omša a oslavy pokračujú až do sviatku Troch kráľov, na ktorý sa najviac tešia deti, pretože im prinesú darčeky. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona