Svetu hrozí globálna obchodná vojna, poškodila by najmä USA a EÚ

NETKY.SK • 30 November 2016, 12:59 • 2 min
Svetu hrozí globálna obchodná vojna, poškodila by najmä USA a EÚ

Bratislava 30. novembra (TASR) - Svetu hrozí obchodná vojna medzi USA, EÚ a Čínou.

slovakia

left justify in out

Môže k nej dôjsť, pokiaľ nový americký prezident Donald Trump splní sľuby o rušení americkej účasti na globálnych obchodných zmluvách ako je Transpacifické partnerstvo (TPP) a ak Čína nedostane štatút trhovej ekonomiky v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) do konca tohto roka. V diskusnej relácii na TABLET.TV to uviedol Peter Baláž z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

 

„Ak by sa to stalo, Čína je na obchodnú vojnu lepšie pripravená ako EÚ a USA. Pokiaľ by obmedzila dovoz, stále má veľké rezervy vo vnútornej spotrebe. Tým by dokázala vykompenzovať zhoršenie prístupu na trhy USA a EÚ,“ konštatoval Baláž.

 

Podľa Baláža by Trump obmedzením dovozu z Číny do USA otvoril Pandorinu skrinku, ktorá by priniesla len krátkodobý úspech. „Čína drží obrovské aktíva v amerických dolároch. Pokiaľ by bola nejaká obchodná vojna, USA by stratili renomé a aj by sa zhoršila pozícia ich spoločností napríklad na čínskom trhu,“ upozornil Baláž.

 

EÚ na tom nie je lepšie. Čína trvá na splnení sľubu, ktorý dostala v článku 15 zmluvy o vstupe do WTO z roku 2001. Podľa neho by mala o 15 rokov neskôr získať štatút trhovej ekonomiky. Malo by sa tak stať najneskôr v decembri tohto roku.

 

Pre EÚ to znamená nepriaznivé scenáre. Ak Čína dostane štatút trhovej ekonomiky, jej vývoz do únie sa ešte viac zlacní. Ak nie, Čína jej môže obmedziť prístup na vlastný trh. „V prvom prípade európske inštitúcie počítajú s nárastom čínskeho exportu o 20 %. Druhá alternatíva vyzerá ešte horšie. Napríklad, ak by Čína prestala dovážať európske autá a vyrábala by si ich sama, pre EÚ by to bola katastrofa,“ vysvetlil Baláž, ktorý očakáva, že napokon dôjde ku kompromisu s tým, že Čína dostane štatút trhovej ekonomiky v rámci WTO, ale s obmedzenou platnosťou.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona