Svetoznámy trance DJ Paul van Dyk má narodeniny

NETKY.SK • 15 December 2016, 13:22 • 2 min
Svetoznámy trance DJ Paul van Dyk má narodeniny

EISENHÜTTENSTADT/BRATISLAVA – Nemecký svetoznámy trance DJ, remixer a hudobný producent Paul van Dyk bude mať v piatok 16. decembra 45 rokov.

slovakia

left justify in out

Paul van Dyk (skratka PvD), vlastným menom Matthias Paul sa narodil 16. decembra 1971 v malom východonemeckom meste Eisenhüttenstadt (spolková krajina Bradenburg) a svoje detstvo strávil v komunistickej východnej časti Berlína.

 

Už v tejto dobe, kedy ešte neexistovala vo východnom Nemecku takmer žiadna klubová scéna, sledoval západné médiá a nechával sa inšpirovať západnou hudbou, z ktorej ho najviac zaujali The Smiths a The Order. Po páde Berlínskeho múru v roku 1989 sa v Nemecku začala rozrastať techno kultúra, avšak jemu v tejto energickej hudbe niečo chýbalo a tak sa snažil nájsť čosi iné, nové.

 

Po prvý raz hral naživo svoju jedinečnú tanečnú hudbu v berlínskom klube Tresor v marci 1991. Do popredia sa však dostal vďaka svojmu hraniu od roku 1994 v legendárnom berlínskom klube E-Werk. V tom istom roku vydal aj svoj prvý vlastný debutový album 45 RPM (v preklade 45 otáčok za minútu - rýchlosť na gramofóne). Po dvoch rokoch nasledovalo vydanie ďalšieho nemenej úspešného albumu s názvom Seven Ways, ktorý ešte väčšmi upevnil jeho miesto medzi 100 najlepšími trance DJ-mi sveta. V tomto období už začali prichádzať pozitívne ohlasy aj zo strany konzervatívnych anglických hudobných médií, čo potvrdilo aj vyhlásenie albumu Seven Ways za najlepší album roka časopisom DJ Magazine a jeho čitateľmi. Dve skladby z tohto albumu, Beautiful Place a Forbidden Fruit, dosiahli čestné miesto v britskom rebríčku Top 100.

 

Netrvalo dlho a musel ukončiť svoj kontrakt s vydavateľstvom MFS, v ktorom dovtedy pôsobil a zároveň tak prišiel aj o najlepšieho priateľa Marka Reedera, majiteľa tohto vydavateľstva. Toto bola jeho prvá negatívna skúsenosť spôsobená slávou a médiami. Na základe tohto sa rozhodol spolu so svojím tímom založiť vlastné vydavateľstvo Vandit Records, s ktorým prezentovali ako jeho, tak aj iných talentovaných DJ-ov. Za pomoci vydavateľstva Deviant Records, ktoré malo na starosti vydávanie jeho albumov v Británii, bola v roku 1998 vydaná zbierka najlepších van Dykových remixov s názvom Vorsprung Dyk Technik. Rok po vydaní v novembri 1999 tento album presiahol hranicu 60 tisíc predaných kusov v Spojenom kráľovstve. V roku 2000 vydal svoj ďalší album Out There And Back. Neprestával tvoriť a tak už o rok neskôr vydal svoj prvý mixovaný album The Politics of Dancing. Rok po ňom sa už podieľal na tvorbe soundtracku k mexickému filmu Zurdo.

 

V roku 2003 svetlo sveta uzreli v krátkom čase hneď dva ďalšie albumy – Reflections obsahujúci 13 skladieb a album Global (vydaný aj vizuálne na DVD), ktorý zachytáva jeho zážitky z ciest po svete. V roku 2005 vyšiel jeho ďalší album The Politics of Dancing 2, na ktorom uviedol aj svoj nový singel The Other Side. Pri príležitosti vydania tohto albumu sa Paul van Dyk vydal na turné s názvom The Politics of Dancing 2 World Tour.

 

Okrem toho, že hráva po celom svete, moderuje a uvádza aj vlastnú rozhlasovú reláciu Soundgarden na nemeckom rádiu Fritz.

 

Paul van Dyk vystúpil aj na Slovensku a to niekoľkokrát v rokoch 2006, 2009 v Bratislave a v roku 2011 v Banskej Bystrici.

 

V marci 2016 sa nešťastnou náhodou zrútil zo šesť a pol metra vysokého pódia na holandskej akcii Armina Van Buurena ASOT 750. Zranenia ho pripútali na lôžko na tri mesiace. Vďaka húževnatosti a bojovnosti sa nakoniec uzdravil a vrátil na koncertné pódiá. Môžeme ho opäť vidieť aj na Slovensku a to 24. februára 2017 v Bratislave.

 

Svetoznámy dídžej a tanečný mág je známy aj tým, že okrem hudobnej produkcie sa venuje aj politike a sociálnej sfére. Podporuje detské charitatívne projekty v Indii a spolupracuje s nemeckým červeným krížom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona