Svetoznámy architekt L. Rado má na rodnom Slovensku výstavnú premiéru

NETKY.SK • 7 Október 2011, 20:10 • 2 min
Svetoznámy architekt L. Rado má na rodnom Slovensku výstavnú premiéru

Svetoznámy architekt L. Rado má na rodnom Slovensku výstavnú premiéru

slovakia

left justify in out

img

Prvú výstavu v rodnej krajine pripravil Ladislavovi Radovi (1909 – 1993) Spolok architektov Slovenska vo svojej bratislavskej galérii.
"Je to po našom rodákovi Ladislavovi Hudecovi druhá výrazná architektonická osobnosť vo svete, ktorú na Slovensku iba teraz spoznávame," povedal na štvrtkovej (6. 10.) vernisáži iniciátor výstavy a spoluautor katalógu o Radovi Štefan Šlachta.
Podľa kurátora prierezovej výstavy Petra Lizoňa to bola zaujímavá cesta pátrať v USA po materiáloch z uzavretej tvorby architekta. Nakoniec našiel veľký archív u Radovej vdovy Emilie, ktorá má teraz 92 rokov. "Vo svojich anglických rukopisoch občas používal slovenské a české slová," povedal perličku Lizoň, ktorý ako architekt ocenil Radov prínos v tvorbe modernej architektúry s uplatňovaním slobody, otvorenosti, spojenia s prírodou a zdravím.
"Rado prispel k úspechu americkej architektúry. Bolo pre neho cťou i vyznamenaním, že dostal od Ministerstva zahraničných vecí USA zákazku na osem veľvyslanectiev," podotkol veľvyslanec USA na Slovensku Theodor Sedgwick. Podľa Lizoňa americké veľvyslanectvá slúžili ako výstavné vitríny umenia, kultúry a politickej filozofie. Architektonická moderna bola vyjadrením myšlienky slobody a vynaliezavosti najsilnejšej veľmoci sveta, ktorá bola hrdá na svoje úspechy.
Niektoré projekty týchto veľvyslanectiev (v Jakarte a Belehrade) sú na výstave. Rovnako aj univerzitný kampus v Nagoji, centrum hudby v Takasaki, výškové budovy na Manhattane, firemné a iné objekty v New Yorku, kostoly, reštaurácie, rodinné domy v rôznych mestách sveta, ale aj plaváreň Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach či modely bytového domu Hviezdoslav v Bratislave a koncertnej haly v Ostrave z rokov 1935 - 1936. Zoznam jeho diel počas pobytu v USA (1944 - 1993) predstavuje desiatky doteraz existujúcich pozoruhodných objektov aj na Filipínach, vo Vietname, v Indonézii, Írsku, Thajsku, Srí Lanke, Nigérii a inde. 
Ladislav Rado sa narodil v Čadci. Architektúru vyštudoval na ČVUT (České vysoké učení technické) v Prahe. Po štúdiách pôsobil v architektonickej kancelárii Bohuslava Fuchsa v Brne. Pred nacistickou okupáciou emigroval v roku 1939 z Československa do USA. O rok neskôr získal diplom Magistra architektúry na Harvardskej univerzite. S českým emigrantom Antonínom Raymondom založili spoločný ateliér (1945). Ich architektonická kancelária Raymond & Rado mala veľký podiel na formovaní modernej americkej architektúry po 2. svetovej vojne. Získali viaceré ocenenia v Japonsku a USA, ich diela boli citované v odbornej zahraničnej tlači.  
Výstava potrvá do 21. októbra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies