Svetoznámy a oceňovaný Pavol Bršlik vystúpi v Bratislave

NETKY.SK • 22 Október 2022, 10:47 • 2 min
Svetoznámy a oceňovaný Pavol Bršlik vystúpi v Bratislave

BRATISLAVA - Už 23. 11. 2022 vystúpi v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave Maestro Pavol Bršlik s klavírnym doprovodom Róberta Pechanca.

slovakia

left justify in out

PAVOL BRŠLIK

 

Nedávno sa svetoznámy tenorista Pavol Bršlík po prvý raz predstavil ako Princ v Dvořákovej Rusalke nielen na scéne Opery SND, ale bol to aj svetový debut. Nielen speváckym, ale aj hereckým umením si podmanil publikum a isto po ňom v tejto role siahnu mnohé divadlá.

Ako uvádza usporiadateľská agentúra KAPOS a jej riaditeľ, PhDr.Ján Korecký: ,,Radi sme svedkami Bršlíkovho rastu, a preto sa snažíme mapovať jeho vývoj na našich koncertoch. Usporiadali sme s ním už viac koncertov, a vždy to bolo niečo iné. Od roku 2012, keď to bol ľahší recitál s obľúbeným piesňovým a operným programom, ktorý hudobná kritika zaradila medzi udalosti sezóny, sme sa odrazili k Schubertovým (Krásna mlynárka – 2014) a Straussovým piesňam (Straussove piesne- 2018). V novembri bude ďalšia príležitosť vychutnať si jeho spevácke umenie, kde zaznejú aj mnohé árie z opier, ktoré nie sú v repertoároch našich divadiel a populárne koncertné piesne.

Získať Pavla na koncert nie je ľahké, lebo krúži po celom svete, aj keď ho pandémia pribrzdila. Vyťažilo z toho slovenské publikum, ktoré ho viac ráz mohlo zažiť v opere La traviata (Verdi) a premiérovo ako Princa v Rusalke.´´

Maestro Pavol Bršlík je rodákom z Kysuckého Nového Mesta. Študoval na Akadémii umení v Banskej Bystrici u Doc. Vlasty Hudecovej. V roku 2000 sa stal víťazom speváckej súťaže Antonína Dvořáka v Karlových Varoch. Vzdelanie si rozšíril v Opéra Studio CNIPAL v Marseille a na majstrovských kurzoch u Yvonne Minton, Mady Mesplé, Mirelly Freni a Williama Matteuzziho.

V rokoch 2003 až 2006 pôsobil Pavol Bršlík na scéne Štátnej opery v Berlíne, kde sa postupne predstavil v postavách Ferranda (Mozart, Così fan tutte), Tamina (Mozart, Čarovná flauta), Dona Ottavia (Mozart, Don Giovanni), Nemorina (Donizetti, Nápoj lásky), Kudrjáša (Janáček, Káťa Kabanová) a Jurodivého (Musorgskij, Boris Godunov).

S mozartovskými rolami hosťoval v Teatro Verdi v Trieste, v Piccolo Teatro v Miláne v Théâtre de la Monnaie v Brusseli, na festivaloch v Glyndebourne, vo Viedni a v Aix-en-Provence. V parížskom Théâtre du Châtelet účinkoval ako Jaquino vo Fideliovi (Beethoven). V roku 2005 ho prestížny nemecký hudobný magazín Opernwelt vyhlásil za víťaza v kategórii Operný objav roka.

Od roku 2006 Pavol Bršlík už ako umelec bez stáleho angažmánu účinkoval v Metropolitnej opere v New Yorku i na Salzburgskom festivale ako Don Ottavio, v ženevskom Grand Théâtre ako Alfred (Strauss, Netopier), v Royal Opera House v Londýne ako Tamino, a v Štátnej opere v Mníchove ako Idamante (Mozart, Idomeneo) a Lenskij (Čajkovskij, Eugen Onegin). V Théâtre du Châtelet spieval Evanjelistu v Jánovych pašiách (Bach). V Mníchove debutoval ako Gennaro v Donizettiho Lucrezii Borgii. Jeho javiskovou partnerkou bola slovenská diva Edita Gruberová. Po jej boku spieval v Mníchove a vo Viedni koncom roka 2010 Alfreda v Traviate a v berlínskej Deutsche Oper Macduffa (Verdi, Macbeth).

V Los Angeles sa pod taktovkou Gustava Dudamela predstavil ako Don Ottavio v netradičnej inscenácii Dona Giovanniho. Nedávno interpretoval Lenského v Londýne, znovu Gennara v Mníchove a Tamina v berlínskej Štátnej opere. Vlani na Veľkonočnom festivale v Baden-Badene spieval Tamina a v rovnakej produkcii ho oslavoval Paríž v Opéra Bastille.

V sezóne 2012/2013 sa stal členom súboru opery v Zürichu, kde už stvárnil Števu (Janáček, Jej pastorkyňa/Jenufa), Dona Ottavia, Fausta (Gounod), Nadira (Bizet, Lovci perál) i Donizettiho Roberta Devereux. V tejto sezóne o.i. bude spievať Alfreda a Nemorina v Zürichu, Edgarda (Donizetti, Lucia di Lammermoor) v Mníchove a Tamina v Berlíne a v Londýne.

Pavol Bršlík pravidelne vystupuje pod taktovkou osobností, ako sú Riccardo Muti, Simon Rattle či Kurt Masur. Medzi najvýznamnejšie koncertné skúsenosti Pavla Bršlíka patrí spolupráca s Kurtom Masurom na Janáčkovej Glagolskej omši v rámci festivalu BBC Proms či s Emmanuellom Haïmom na Händelovom Il trionfo del tempo (CD Virgin Classics). S Berlínskymi filharmonikmi pod vedením Simona Rattla spieval Narrabotha (R. Strauss, Salome) v Berlíne a Salzburgu. V auguste s veľkým úspechom vystúpil na Schubertiade v Rakúsku.

Okrem koncertov v rámci cyklu Veľké slovenské hlasy, slovenskí operní fanúšikovia mohli Pavla Bršlíka vidieť na doskách SND v postavách Tamina a Nemorina, Dona Ottavia a naostatok v La Traviate a v Rusalke.

 

RÓBERT PECHANEC

 

Študoval na Štátnom konzervatóriu v Žiline a na VŠMU v Bratislave v triede prof. Daniela Buranovského, ArtD. Ukončil doktorandské štúdium v triedach prof. Ľudovíta Marcingera a prof. Mariána Lapšanského. Spolupráci so spevákmi sa venoval už počas štúdia a absolvoval majstrovské kurzy pre spev so sprievodom klavíra. Za svoje výkony získal mnohé ocenenia. V rokoch 2004, 2005 a 2017 dostal cenu za najlepšiu klavírnu spoluprácu na medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch, v roku 2008 cenu pre najlepšieho korepetítora na medzinárodnej speváckej súťaži Mikuláša Schneidra-Trnavského v Trnave.

Koncertoval v Belgicku, Českej republike, Dánsku, Francúzsku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Rakúsku, Švajčiarsku, Taliansku a USA. V rokoch 2000 až 2004 pôsobil na Wexfordskom opernom festivale ako korepetítor a šéf naštudovania vo viacerých produkciách. Pravidelne sprevádza našich spevákov – Adrianu Kučerovú, Pavla Bršlíka, Teréziu Kružliakovú, Martinu Masarykovú, Štefana Kocána. 

 

Posledné voľné lístky nájdete na: https://www.kapos.sk/sk/koncert/pavol-brslik-3/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona