Svetový úspech pre slovenský film: Cenzorka získala ocenenie na festivale v Benátkach

NETKY.SK • 12 September 2021, 17:35 • 2 min
Svetový úspech pre slovenský film:  Cenzorka získala ocenenie na festivale v Benátkach

BENÁTKY - Po prvý raz v histórii modernej slovenskej kinematografie získal film slovenských tvorcov ocenenie na slávnom Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Peter Kerekes a Ivan Ostrochovský si v sobotu večer počas záverečného ceremoniálu prevzali Cenu za najlepší scenár za film Cenzorka.

slovakia

left justify in out

Ide o svetový úspech slovenského filmu, benátsky festival totiž spolu s Cannes a Berlinale patria medzi najprestížnejšie filmové festivaly sveta.

 

Cenzorka je vôbec prvým slovenským dlhometrážnym filmom, ktorý oficiálne vybrali do súťažnej sekcie Orizzonti. O ceny sa uchádzal na 78. ročníku najstaršieho filmového festivalu sveta v konkurencii 18 filmov. Medzinárodnej porote predsedala oscarová nominantka, uznávaná bosnianska režisérka Jasmila Žbanić.

 

„Ďakujeme veľmi pekne benátskemu festivalu za možnosť predstaviť na jeho pôde náš film vo svetovej premiére. Je nám cťou, že sme mali také krásne a dôležité publikum. Náš film je o matkách a o ich komplikovaných životoch a situáciách. Radi by sme preto venovali toto ocenenie matkám. Mojej mame, mojej žene, ktorá je tiež matkou a tiež všetkým matkám vo väznici 74 v Odese,“ povedal počas príhovoru Peter Kerekes.

 

img

 

„Toto ocenenie vnímame ako úspech celej slovenskej kinematografie, ktorá z roka na rok generuje stále lepšie a lepšie filmy. Rád by som poďakoval Slovenskej televízii a Audiovizuálnemu fondu, ktoré dlhodobo podporujú nezávislú kinematografiu a sú nevyhnutnou súčasťou vzostupu domáceho filmu,“ hovorí Ivan Ostrochovský, autor námetu, spoluscenárista a producent filmu Cenzorka.

 

Slovenské publikum bude môcť Cenzorku prvýkrát vzhliadnuť počas slávnostného otvorenia festivalu Cinematik v Piešťanoch 14. septembra 2021. Presne o mesiac neskôr, od 14. októbra, zamieri snímka do slovenských kín vďaka spoločnosti Filmtopia.

 

img

 

Peter Kerekes strávil šesť rokov návštevami a nakrúcaním v ukrajinskej ženskej väznici. Väčšina protagonistiek vo filme hrá svoj skutočný príbeh, no jeho snímka tentoraz nie je dokumentárna. 

 

„Z mnohých príbehov žien v Kolónii 74 ma inšpiroval najväčšmi príbeh Lesji, ktorá zabila svojho muža zo žiarlivosti a do väzenia prišla už tehotná. Jej pôrodom sa film začína,“ uzavrel režisér Peter Kerekes. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies