Svetový trh s platinou bude tento aj budúci rok vo výraznom prebytku

NETKY.SK • 1 December 2018, 16:45 • 2 min
Svetový trh s platinou bude tento aj budúci rok vo výraznom prebytku

LONDÝN - Svetový trh s platinou bude tento aj budúci rok v prebytku, pričom prebytok by sa mal pohybovať až okolo pol milióna uncí.

slovakia

left justify in out

Ukázala to tento týždeň zverejnená správa Svetovej investičnej rady pre platinu (WPIC), ktorá objem prebytku posunula výrazne nahor. To signalizuje, že producentom, ktorí čelia cenám kovu na takmer 10-ročnom minime, sa príliš neuľaví.

 

V najnovšej kvartálnej správe o vývoji na trhu s platinou, ktorú zverejnila agentúra Reuters, WPIC upravila svoju pôvodnú prognózu ohľadne tohtoročného prebytku na 505.000 uncí (15.705 kg), zatiaľ čo v predchádzajúcom odhade počítala na rok 2018 s prebytkom na úrovni 295.000 uncí.

 

Dôvodom je podľa WPIC slabý dopyt po šperkoch z platiny. V budúcom roku by sa prebytok mal mierne znížiť, na 455.000 uncí.

 

K miernej redukcii prebytku v roku 2019 by malo prispieť čiastočné posilnenie momentálne slabého dopytu. "Ponuka sa v roku 2019 zvýši, dopyt však bude rásť o niečo rýchlejšie, čo by malo prebytok platiny na trhu čiastočne zredukovať," povedal šéf výskumu WPIC Trevor Raymond.

 

Prebytok na trhu viedol k poklesu ceny platiny, ktorá v auguste klesla na 10-ročné minimum. Od januára zaznamenala pokles o 9 %. Na začiatku tohto desaťročia bol pritom trh s platinou vo výraznom deficite.

 

V ostatných rokoch ale klesol dopyt zo strany automobiliek, klenotníckych spoločností a investorov. Zatiaľ čo v roku 2013 predstavoval dopyt okolo 8,5 milióna uncí, tento rok sa odhaduje na 7,5 milióna uncí, uviedla WPIC.

 

Podľa Raymonda sa však rozsah poklesu dopytu zo strany automobiliek na budúci rok zmierni a v prípade výrobcov šperkov sa dopyt zvýši, prvýkrát od roku 2014. Spotreba platiny zo strany priemyslu by mala pokračovať v raste a výrazne by mal vzrásť dopyt zo strany investorov, čo by celkový dopyt na trhu s týmto kovom malo podľa WPIC zvýšiť o vyše 2 %.

 

Dopyt automobiliek, ktoré platinu používajú v katalyzátoroch, a ktoré sa na globálnom využití platiny podieľajú približne 40 %, klesne na budúci rok o 1 %. Tohtoročný pokles by však mal podľa WTIC predstavovať až 7 %.

 

Výrazné zníženie dopytu tento rok spôsobil pokles predaja naftových áut v Európe, dodala WPIC. Výrobcovia áut používajú v katalyzátoroch ako platinu, tak aj sesterský kov paládium, platina sa však viac používa v prípade áut s naftovým motorom. A ich popularita v dôsledku emisnej kauzy Volkswagenu výrazne klesla. Výsledkom bol pokles ceny platiny, ktorá minulý rok prvýkrát od roku 2001 klesla pod úroveň ceny paládia.

 

Dopyt po platine zo strany výrobcov šperkov sa v roku 2019 zvýši zhruba o 1 %, odhaduje WPIC. Tento rok organizácia odhaduje jeho pokles, a to o 2 %.

 

V priemysle by sa mal dopyt na budúci rok zvýšiť miernejším tempom než v tomto roku. WPIC odhaduje, že tento rok vzrastie o 8 %, na budúci len o 4 %. Naopak, dopyt zo strany investorov po platinových tehlách a minciach sa oproti roku 2018, v ktorom by mal dosiahnuť 125.000 uncí, zdvojnásobí.

 

Čo sa týka ponuky, tú by mali v budúcom roku podporiť na jednej strane vyššia produkcia v Južnej Afrike a Severnej Amerike, na druhej zvýšené tempo recyklácie. Vďaka tomu by ponuka na svetovom trhu mala podľa WPIC v roku 2019 vzrásť takmer o 2 %. Tento rok WPIC očakáva pokles o 1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies