Svetový tenorista José Cura hosťuje v Slovenskom národnom divadle

NETKY.SK • 9 Február 2012, 07:40 • 2 min
Svetový tenorista José Cura hosťuje v Slovenskom národnom divadle

Svetový tenorista José Cura hosťuje v Slovenskom národnom divadle - Kultúra Svetovo uznávaný tenorista José Cura sa predstaví milovníkom opery ako hosť v úlohe Otella v rovnomennom diele talianskeho skladateľa Giuseppe Verdiho. Opera SND uvedie tento znám

slovakia

left justify in out

imgSvetovo uznávaný tenorista José Cura sa predstaví milovníkom opery ako hosť v úlohe Otella v rovnomennom diele talianskeho skladateľa Giuseppe Verdiho. Opera SND uvedie tento známy titul so špičkovým hosťom v hlavnej úlohe v sobotu 11. februára. Pod taktovkou dirigenta Ondreja Lenárda budú po Curovom boku účinkovať Dalibor Jenis v postave Jaga a Adriana Kohútková ako Desdemona. Verdiho opera v réžii Josefa Průdeka mala premiéru na doskách SND 21. októbra minulého roku.
      "Otella spievam už pätnásť rokov, je to skoro dvesto predstavení, účinkoval som v dvadsiatich rôznych inscenáciách. Spoznal som pri nich vynikajúcich dirigentov a režisérov, ale aj zlých dirigentov a režisérov, od ktorých som sa tiež niečo naučil. Od tých prvých to, čo sa má robiť, od tých druhých naopak to, čo sa robiť nemá. Otello ponúka veľa možností, účinkoval som v predstaveniach s tradičným poňatím, ale aj v modernom prevedení, kde celou scénou boli iba štyri steny," uviedol na dnešnom popoludňajšom stretnutí s médiami José Cura.    
      "Práve dnes počas hudobnej skúšky s dirigentom orchestra som mu povedal, že aj po pätnástich rokoch ma stále toto predstavenie prekvapuje. Sú určité diela a určité postavy, ktoré sú na celý život a na ktoré až po mnohých rokoch človek dozrie," dodal maestro pre TASR. 
      Na margo operných postáv, v ktorých by ešte rád účinkoval, maestro odpovedal: "Aj keď už nie som najmladší, mám niektoré vysnívané postavy, aby som sa stále udržal mladý. Staroba totiž začína práve vtedy, keď sa skončia všetky sny."
      Dosky javiska SND si však v "generálke" José Cura vyskúša už vo štvrtok v operetnej inscenácii Netopier, keď sa v obraze u princa Orlofského objaví na scéne ako skutočný hosť a zaspieva aj jednu z árií. Návštevníci operného predstavenia tak uvidia maestra ešte pred jeho Otellom.  
      Rodák z argentínskeho Rosária, operný tenor José Cura (*5.12.1962), začínal s gitarou, vyštudoval však odbor dirigovanie a kompozícia. Ako spevák sa prejavil až neskôr, dnes je známy charakteristickou intonáciou úloh v talianskych a francúzskych operách, ako aj nekonvenčnými koncertnými vystúpeniami po celom svete. Bol prvým interpretom, ktorý súčasne spieval i dirigoval, a to koncerty i nahrávky, a je súčasne prvým, ktorý spojil vokálny prejav a symfonickú tvorbu v koncertnom podujatí. Je držiteľom viacerých ocenení, medzi nimi ako najlepší umelec roka v Španielsku (2001) a Taliansku (2003). Do dejín opery sa zapísal, keď vo februári 2003 v hamburskej Opere dirigoval Sedliacku česť, aby po prestávke vystúpil na javisko v úlohe Cania v Leoncavallových Komediantoch. Ohlasy u publika aj kritiky si získal za réžiu Saint-Saënsovej opery Samson a Dalila, ktorá otvárala v roku 2010 novú sezónu v nemeckom Karlsruhe. Pri prvej návšteve Slovenska bol 5. marca minulého roku hosťom Krištáľového plesu v Slovenskom národnom divadle. Na dosky opery SND sa vráti aj 2. marca, opäť ako hosť v opere Otello.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies