Svetový rómsky festival sľubuje zvučné mená aj výstavu fotografií

NETKY.SK • 10 August 2011, 11:56 • 2 min
Svetový rómsky festival sľubuje zvučné mená aj výstavu fotografií

Svetový rómsky festival sľubuje zvučné mená aj výstavu fotografií

slovakia

left justify in out

img

Lákadlom tohtoročného svetového rómskeho festivalu International Gypsy Fest bude autorská výstava fotografií slovenských a brazílskych Rómov a galaprogram.
      Najväčší rómsky festival na Slovensku sa aj tento rok uskutoční v Trebišove na viacerých miestach. „Už dnes nás kontaktujú ľudia z rôznych štátov Európskej únie, ktorí hodlajú navštíviť Slovensko pre festival. Ide napríklad o Maďarov, Rakúšanov či Nemcov,“ uviedol riaditeľ International Gypsy Festu Jozef Šivák. Vlani podujatie navštívili turisti z Nemecka, Španielska, Veľkej Británie a Spojených štátov amerických. Tohtoročný program festivalu je však skromnejší ako bol ten minuloročný. „Zápasíme s vážnymi finančnými problémami, no snažíme sa ľudí nesklamať. Pripravili sme pre nich celkom zaujímavý program so zvučnými menami rómskych umelcov zo 7 krajín,“ vyhlásil Šivák.
      Od 14. do 20. augusta štartuje na Zemplíne autorská výstava fotografií slovenských a brazílskych Rómov. „Autormi fotografií sú deti z osady v Trebišove. Brazílska časť výstavy vznikla v Sao Paule. Snímky sú zaujímavé tým, že tamojší Rómovia žijú kočovným spôsobom života, v stanoch, majú krásne, pestrofarebné oblečenie. Tieto fotografie by mal vidieť určite každý, kto sa zaoberá rómskou problematikou,“ dodal riaditeľ festivalu.
      Festival vyvrcholí 20. augusta galaprogramom v športovej hale. Vo viac ako trojhodinovom programe vystúpia umelci z Ukrajiny, Bulharska, Španielska, Poľska, Česka. Hviezdou večera je nemecký spevák Ricardo, ktorý je považovaný  za najpopulárnejšieho speváka rómskej populárnej hudby v celosvetovom meradle.
      „V programe vystúpia umelci zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Poľska, Bulharska a Španielska. Vlaňajší galaprogram si v športovej hale pozrelo 1400 divákov. Organizátorom svetového rómskeho festivalu je občianske združenie Roma Production a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku,“ doplnil Šivák.
      Najväčší rómsky festival na Slovensku sa koná pod záštitou podpredsedu vlády SR pre ľudské práva a menšiny Rudolfa Chmela a splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Miroslava Polláka. Podujatie finančne podporil Úrad vlády SR.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies