Svetový potravinový program obnovil zásobovanie obliehaného sýrskeho mesta Dajr az-Zauru

NETKY.SK • 31 Január 2017, 15:52 • 2 min
Svetový potravinový program obnovil zásobovanie obliehaného sýrskeho mesta Dajr az-Zauru

ŽENEVA - Potravinová agentúra OSN dnes oznámila, že po dvojtýždňovej prestávke obnovila letecké dodávky pomoci pre obyvateľov východosýrskeho mesta Dajr az-Zaur, ktoré je od roku 2015 obliehané militantmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Svetový potravinový program (WFP) prerušil zhadzovanie pomoci z lietadiel po tom, ako džihádisti začali 15. januára v oblasti Dajr az-Zauru veľkú ofenzívu, pričom odrezali mesto od priľahlého letiska, tvoriaceho jediné dopravné spojenie so svetom. Zmocnili sa tiež hlavnej zóny, do ktorej bola zhadzovaná potravinová a zdravotnícka pomoc.

 

K obnoveniu dodávok pristúpil WFP v nedeľu, a to po vytýčení novej bezpečnej zóny pre zhadzovanie.

 

Koordinátor OSN pre humanitárnu pomoc v Sýrii Jan Egeland odhadol, že v obliehanom meste Dajr az-Zaur zostáva uväznených 93.000 civilistov, ako aj tisíce vojakov a príslušníkov provládnych milícií. Skupina sýrskych aktivistov Spravodlivosť pre život obvinila vládu a spriaznené milície, že si z dodávanej pomoci vytvárajú vlastné zásoby.

 

Od apríla 2016 zabezpečil WFP celkove 179 preletov nad uvedeným mestom, pričom doručil materiál s hmotnosťou vyše 3340 ton.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona