Svetový pohár patrí Kanade, hrdina zápasu Marchand: Vychutnávam si každú sekundu

NETKY.SK • 30 September 2016, 14:10 • 2 min
Svetový pohár patrí Kanade, hrdina zápasu Marchand: Vychutnávam si každú sekundu

TORONTO - Kanadskí hokejisti potvrdili úlohu najväčšieho favorita a vyhrali na domácej pôde Svetový pohár, finálové merania síl s Tímom Európy však pre nich boli oveľa tvrdšou skúškou, než sami očakávali. Už finále číslo jeden prinieslo vyrovnaný súboj, v ktorom sa hráči z kolísky hokeja tešili z víťazstva 3:1 najmä vďaka tomu, že nekompromisne trestali súperove individuálne chyby. V druhom zápase dlho ťahali za kratší koniec, v dramatickom závere však vrhli všetky sily do útoku, za posledné tri minúty predviedli famózny obrat a mohli tak oslavovať prvenstvo na prestížnom podujatí.

slovakia

left justify in out

"Bolo náročné proti nim hrať, skutočne nás preverili. Je bláznivé, ako to v závere všetko 'klaplo'. Keď v posledných minútach za vyrovnaného stavu inkasujete dvojminútový trest, snažíte sa to väčšinou iba ubrániť a doviesť zápas do predĺženia," komentoval duel kapitán domáceho tímu Sidney Crosby, ktorý sa stal najužitočnejším i najproduktívnejším hráčom turnaja. "Nechceli sme tretí zápas. V záverečných desiatich minútach sme vyvinuli silný tlak a vyšlo nám to."

 

Kanaďania ešte necelé tri minúty pred koncom prehrávali s európskym výberom 0:1. V tej chvíli hrali už vabank, do kariet im zahralo vylúčenie Anžeho Kopitara, ktoré potrestal v presilovke v čase 57:07 gólovým tečom Patrice Bergeron. Gól uznali arbitri až po porade s videorozhodcom, podľa ktorého domáci útočník sklepol letiaci puk pod úrovňou hornej žŕdky. Neskutočná dráma, v ktorej oba tímy mali šance na rozhodnutie, vyvrcholila v poslednej minúte riadneho času.

 

Hrdinom sa stal Brad Marchand, ktorý vo vlastnom oslabení po akcii Jonathana Toewsa 43,1 sekundy pred treťou sirénou namieril presne k pravej žŕdke a rozhodol o kanadskom triumfe. "Toews to spravil výborne, vytvoril v útočnom pásme priestor, ja som si iba počkal na prihrávku, vystrelil a puk šťastne skončil v sieti," opísal rozhodujúcu situáciu Marchand. Krídelník Bostonu Bruins, ktorého zaradenie do kanadskej nominácie bolo pre mnohých prekvapenie, zažil fantastický turnaj a stal sa s piatimi gólmi jeho najlepším strelcom. Po záverečnej siréne sa mu tisli do očí slzy. "Keď vidíte stúpať národnú vlajku pod strop haly, tak sa vám hlavou premietajú všetky momenty a vyplavujú všetky emócie. Reprezentujete svoju krajinu a práve ste s ňou čosi veľkolepé dosiahli. Ťažko sa mi opisujú pocity, keď stojíte na modrej čiare, rozhliadate sa okolo, vidíte v hľadisku rodinu a sledujete, ako je celá aréna na vás hrdá. Je to neuveriteľný pocit. Vychutnávam si každú sekundu. Na tieto chvíle nezabudnem do konca života," vyznal sa 28-ročný útočník.

 

Hráči z krajiny javorového listu ukázali v Toronte, prečo ich každý považoval za horúcich kandidátov na titul. Vyhrali všetkých šesť zápasov na turnaji, na vyrovnaného súpera narazili až vo finále, v ktorom museli siahnuť na dno síl, ale aj to napokon zvládli v najkratšom možnom čase. Obhájili tak titul spred 12 rokov, v histórii Kanadských a Svetových pohárov získali už šiestu trofej. Podčiarkli tak svoju súčasnú dominanciu na medzinárodnej scéne, keď predtým ovládli aj olympijské turnaje vo Vancouveri 2010 a Soči 2014 a získali i zlato na MS 2015 a 2016.

 

Kanaďania ťahajú na podujatiach, kde sa stretáva kompletná špička z NHL, famóznu sériu 16 víťazných zápasov v rade, naposledy prehrali v skupinovom dueli s USA na ZOH 2010. "Všeobecné vnímanie je, že sme míle pred ostatnými. Myslím si, že náš hokej má najširšiu základňu. Na druhej strane, na ľad môžete postaviť v jednej chvíli iba piatich korčuliarov, rovnako ako váš protivník. Každý vás pred turnajom pasuje za favorita a vyhlasuje, aký máte dobrý tím, to však musíte v konečnom dôsledku potvrdiť na ľade. Môžete hovoriť o druhom finále, čo chcete, no my sme to zvládli a zaslúžili si to," vyhlásil kouč Kanady Mike Babcock.

 

Ten vstúpil do histórie, keď sa stal prvým trénerom, ktorý získal Stanleyho pohár, tituly na MS aj juniorskom svetovom šampionáte, olympijské zlato a vyhral aj Svetový pohár. "Jediný spôsob, ako potvrdíte, že ste najlepší na svete, je, keď vyhráte. Musím pochváliť kapitána Crosbyho, ktorý vie zabrať v dôležitých momentoch. Celá jeho formácia s Bergeronom a Marchandom to vedela potiahnuť v kľúčových chvíľach. Sú závislí na víťazstvách," dodal Babcock.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies