Svetový pohár: 'Nezničiteľný' Kasai najstarší víťaz v histórii

NETKY.SK • 13 Január 2014, 14:22 • 2 min
Svetový pohár: 'Nezničiteľný' Kasai najstarší víťaz v histórii

TAUPLITZ - Japonský reprezentant v skokoch na lyžiach Noriaki Kasai je nezničiteľný a nezmazateľne sa zapíše do histórie tohto športu. Štyridsaťjedenročný rodák z ostrova Hokkaidó (nar. 6. júna 1972) sa stal najstarším víťazom individuálnych pretekov Svetového pohára v histórii.

slovakia

left justify in out

Kasai v sobotu triumfoval na "mamuťom" mostíku HS-200 v Kulme v rakúskom stredisku Tauplitz/Bad Mitterndorf vo veku 41 rokov, 7 mesiacov, 5 dní a v tomto štatistickom ukazovateli prekonal doterajšieho lídra, ktorým bol ďalší "kamikadze" - jeho krajan Takanobu Okabe. Ten vystúpil na najvyšší stupienok 10. marca 2009 vo fínskom Kuopiu, keď mal 38 rokov, 4 mesiace a 12 dní.

"Bol to pre mňa veľký deň. Stále sa cítim dobre po fyzickej i psychickej stránke, mentálne som silný," citoval sports.pl slová Noriakiho Kasaia, ktorý debutoval vo Svetovom pohári v roku 1988. O svojom recepte na dlhovekosť poznamenal: "Nemám ho, dôverujem si. Udržujem sa v kondícii, disponujem veľkými skúsenosťami, z nich čerpám. To je moja výhoda. Milujem skoky na lyžiach, stále ma to baví, čo je tiež veľmi dôležité."

Po sobote patrí Kasaiovi aj ďalší rekordný prívlastok: najdlhšie časové obdobie od prvého po ostatný triumf v rámci Svetového pohára jednotlivcov. Odstup víťazstiev "nezničiteľného" Japonca v tomto prípade je takmer 22 rokov, prvý individuálny primát si totiž pripísal 22. marca 1992 v Harrachove vo vtedajšom Československu. "Vždy si verím. Je to už dávno, čo som zvíťazil, takže som veľmi šťastný," citovala Kasaia stránka sports.yahoo.com. Dosiaľ najväčší odstup medzi prvým a ostatným víťazstvom v SP mal Poliak Adam Malysz, od jeho premiérového triumfu v Osle a posledného prvenstva v Zakopanom uplynulo 14 rokov a 10 mesiacov.

Japonský "nezmar" dosiahol v 439 štartoch dovedna 47 pódiových umiestnení (bilancia: 16 - 10 - 21) v rámci individuálnych súťaží SP, pred spomenutým sobotňajším primátom v Kulme naposledy zvíťazil pred takmer desiatimi rokmi - 28. februára 2004 v americkom Park City. Noriaki Kasai sa už teší na blížiace sa ZOH v ruskom Soči, ktoré budú pre skokanského "matadora" už jeho siedme v poradí. "Ešte nie som pripravený skončiť, pretože som ešte nevyhral zlatú olympijskú medailu," dodal s úsmevom Kasai, ktorý vynechá tohtotýždňové podujatia SP v Poľsku (Wisla, Zakopané), pretože sa chce vo svojej domovine pripraviť do Soči.

Prehľad najstarších víťazov individuálnych pretekov Svetového pohára v skokoch na lyžiach:
1. Noriaki Kasai (Jap.) - 41 rokov, 7 mesiacov a 5 dní , triumfoval 11. januára 2014 v Kulme (Rak.)
2. Takanobu Okabe (Jap.) - 38 rokov, 4 mesiace a 12 dní, zvíťazil 10 marca 2009 v Kuopiu (Fín.)
3. Adam Malysz (Poľ.) - 33 rokov, 1 mesiac a 18 dní, triumfoval 21. januára 2011 v Zakopanom (Poľ.)
4. Jan Matura (ČR) - 32 rokov, 11 mesiacov a 22 dní, zvíťazil 20. januára 2013 v Sappore (Jap.)
5. Simon Ammann (Švaj.) - 32 rokov, 6 mesiacov a 4 dni, triumfoval 29. decembra 2013 v Oberstdorfe (Nem.) v rámci Turné štyroch mostíkov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies