Svetový pochod za klímu v predvečer COP21 v Paríži zrušili, zakázané sú všetky verejné zhromaždenia

NETKY.SK • 19 November 2015, 09:31 • 2 min
Svetový pochod za klímu v predvečer COP21 v Paríži zrušili, zakázané sú všetky verejné zhromaždenia

PARÍŽ - Svetový pochod za klímu, ktorý mal byť sprievodným podujatím k blížiacej sa 21. konferencii o klimatickej zmene (COP21) v Paríži, sa neuskutoční. Dohodli sa na tom v stredu večer predstavitelia mimovládnych organizácií, ktoré pochod zvolali.

slovakia

left justify in out

Podľa francúzskych médií počas COP21 budú zakázané všetky verejné zhromaždenia. Zástupcovia mimovládnych organizácií sa zišli v stredu v Paríži na krízovom zasadnutí, aby sa dohodli na svojom postoji v novej situácii, ktorá nastala po piatkových teroristických útokoch v Paríži, i vzhľadom na celkovú situáciu vo Francúzsku, kde bude podľa všetkého predĺžený výnimočný stav.


Pochod za klímu sa mal uskutočniť v parížskych uliciach v predvečer otvorenia summitu, na ktorom sa zídu stovky šéfov štátov a vlád, vedcov, či ochrancov prírody. Samotná konferencia sa uskutoční v avizovanom termíne - od 30. novembra do 11. decembra, o čom v stredu ubezpečil francúzsky premiér Manuel Valls. Jej dejiskom bude výstavisko Parc des Expositions v Le Bourget, predmestí ležiacom severne od Paríža, v departemente Seine-Saint-Denis.


Cieľom COP21 je docieliť prijatie medzinárodnej dohody o klimatickej zmene, ktorá umožní udržať globálne otepľovanie pod hranicou dva stupne Celzia. V nadväznosti na výsledky rokovaní COP20 v peruánskej Lime bude tiež potrebné dospieť k sérii dôležitých rozhodnutí: prvým z nich je práve ambiciózna a právne záväzná dohoda pre všetky krajiny, ktorej cieľom je bojovať proti zmene klímy. Rozhodovať sa bude aj o národných príspevkoch, ktoré poukazujú na konkrétne ciele každej krajiny týkajúce sa snahy riešiť globálny problém klimatickej zmeny. Delegáti by mali diskutovať aj o financovaní boja proti klimatickej zmene. Predmetom diskusie budú aj iniciatívy vyvíjané "zdola" - na úrovni štátu, miestnych územných celkov, občianskej spoločnosti či firiem.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies