Svetový humanitárny deň: EÚ chce, aby záchrana životov nestála ľudské životy

NETKY.SK • 19 August 2015, 13:31 • 2 min
Svetový humanitárny deň: EÚ chce, aby záchrana životov nestála ľudské životy

BRUSEL - Európska únia sa zaväzuje chrániť svojich humanitárnych pracovníkov a podporuje Svetový humanitárny deň, ktorý si každý rok pripomíname 19. augusta. Uviedol to dnes eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis.

slovakia

left justify in out

Komisár pripomenul, že 19. augusta 2003 prišlo pri bombovom útoku na sídle OSN v Bagdade o život 22 humanitárnych pracovníkov.

 

"Záchrana životov by nemala stáť ďalšie životy. To je dôvod, prečo si vo Svetový humanitárny deň pripomíname statočné ženy a mužov, ktorí zomreli počas výkonu svojej humanitárnej misie. Dnes si uctíme humanitárnych pracovníkov, ktorí aj naďalej riskujú svoje životy, keď pomáhajú ľuďom, ktorí trpia," uviedol Stylianidis v správe pre médiá.

 

Komisár zdôraznil, že humanitárne krízy sú ničivejšie než kedykoľvek predtým - so zvyšujúcim sa počtom prírodných katastrof a konfliktov.

Podľa správy Európskej komisie prebiehajúce konflikty a neistota v mnohých štátoch sveta bránia poskytovaniu humanitárnej pomoci, čo znemožňuje miliónom ľudí dostávať pomoc zachraňujúcu život.

 

"Bohužiaľ, je tu alarmujúci trend zvyšujúceho sa násilia proti pracovníkom humanitárnej pomoci a porušovania medzinárodného humanitárneho práva. V roku 2014 bolo napadnutých, unesených alebo zabitých viac ako 300 humanitárnych pracovníkov," skonštatoval Stylianidis.

 

Európska únia ako celok poskytuje humanitárnu pomoc už viac než 40 rokov a spolu so svojimi členskými štátmi je najväčším svetovým darcom humanitárnej pomoci.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies