Svetový deň umývania rúk mydlom upozorňuje na dôležitosť základnej hygieny

NETKY.SK • 13 Október 2015, 11:37 • 2 min
Svetový deň umývania rúk mydlom upozorňuje na dôležitosť základnej hygieny

NEW YORK/BUENOS AIRES - Zdvihnúť ruku za hygienu - to je v roku 2015 téma Svetového dňa umývania rúk mydlom, ktorý pripadá na 15. októbra. Organizátorom svetového dňa v tomto roku je Buenos Aires v Argentíne.

slovakia

left justify in out

Umývanie rúk mydlom je najúčinnejším a zároveň najlacnejším prostriedkom prevencie pred hnačkami a respiračnými chorobami, na ktoré najmä v rozvojových krajinách zomierajú milióny detí. Svetový deň umývania rúk mydlom upozorňuje práve na dôležitosť umývania rúk - mydlom. Od roku 2008 si ho vždy 15. októbra pripomína asi 200 miliónov ľudí v približne 100 krajinách sveta. V organizovaní tohto dňa sa angažujú nielen vlády jednotlivých krajín sveta, medzinárodné inštitúcie, ale aj mimovládne organizácie, zástupcovia občianskej spoločnosti, súkromné spoločnosti aj jednotlivci.


Cieľom Svetového dňa umývania rúk mydlom je propagovať umývanie rúk mydlom v školách a vo verejných priestoroch. Dôvodom je, že z približne 120 miliónov detí, ktoré sa každý rok narodia v rozvojových krajinách, polovica žije v nevyhovujúcich hygienických podmienkach, čo zvyšuje riziko ich predčasného úmrtia. Nízka hygienická úroveň a nedostatočný prístup k hygienickým prostriedkom zapríčiňujú, že okolo piatich miliónov detí do päť rokov ročne zomiera na hnačky prípadne na respiračné choroby. Preto je potrebné, aby sa zmenilo správanie detí a aby sa umývaniu rúk mydlom v školách aj vo verejných priestoroch venovala zvýšená pozornosť.


Hoci ľudia si na celom svete umývajú ruky, neraz veľmi zriedkavo používajú mydlo. A to najmä v dôležitých chvíľach - po použití WC, pred jedlom či pred prípravou pokrmu.


Problém spočíva v tom, že poučka ľahká na zapamätanie sa ťažko prenáša do automatickej praxe, ktorú by mali deti pravidelne vykonávať v škole i doma. Podobne aj dospelí na celom svete praktické uplatnenie ľahkej poučky zanedbávajú práve v dôležitých chvíľach.


Ak by sa umývanie rúk mydlom skutočne stalo bežným hygienickým skutkom, podarilo by sa znížiť úmrtnosť na hnačky o 50 percent a na akútne respiračné infekcie asi o 25 percent.


Z dlhodobého hľadiska sa Svetový deň umývania rúk mydlom môže stať silným prostriedkom, pomocou ktorého sa bude dať konkrétne pôsobiť na zmenu správania v oblasti osobnej hygieny. Dátum 15. október sa zameriava najmä na školy a deti. Na hnačky a respiračné choroby totiž trpia deti viac ako iné skupiny obyvateľstva.


Svetový deň umývania rúk mydlom je výsledkom iniciatívy Verejno-súkromného partnerstva za umývanie rúk mydlom, ktoré vzniklo v roku 2001. Tvoria ho významní medzinárodní hráči - Detský fond OSN (UNICEF), Svetová banka, Americká agentúra pre rozvojovú pomoc (USAID), Stredisko na kontrolu chorôb a prevenciu, Londýnska škola hygieny a tropických chorôb a ďalšie popredné zdravotnícke inštitúcie, ako aj výrobcovia prostriedkov na osobnú hygienu. Ich spoločným cieľom je znižovať výskyt hnačiek a respiračných ochorení a zároveň podporovať umývanie rúk mydlom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona