Svetový deň osteoporózy sa tento rok zameria na mužov

NETKY.SK • 14 Október 2014, 14:32 • 2 min
Svetový deň osteoporózy sa tento rok zameria na mužov

BRATISLAVA - Osteoporóza, ktorá je známa predovšetkým ako choroba žien, trápi aj mužov. Odborníci na to upozorňujú pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa osteoporózy, ktorý každoročne pripadá na 20. októbra.

slovakia

left justify in out

Týmto dňom sa zároveň začne celoročná kampaň venovaná prevencii, diagnostike a liečbe osteoporózy a ďalších metabolických ochorení kostí.

„Témou Svetového dňa osteoporózy je vždy nejaká zo situácií, ktorá vytvára problém a mužská osteoporóza je problém,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii lekár Juraj Payer. Ako doplnila doktorka Soňa Tomková, toto ochorenie sa dá včas diagnostikovať a liečiť, iba ak naň verejnosť nebude zabúdať a prehliadať ho. Osteoporózou najčastejšie trpia ženy, no ohrození sú aj muži. U každého pacienta bez ohľadu na vek treba zistiť presnú príčinu vzniku tohto ochorenia. Na rozdiel od žien, ktoré ním začínajú trpieť zvyčajne po menopauze, ho totiž u mužov najčastejšie spôsobujú sekundárne príčiny, akými sú nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, chronické ochorenia a zápaly čriev, pečene a obličiek, ochorenia žliaz s vnútorným vylučovaním alebo užívanie niektorých druhov liekov, napríklad kortikoidov. Práve títo pacienti by mali podľa odborníkov myslieť na prevenciu a včas vyhľadať odbornú pomoc. Denzitometrické vyšetrenie odporúčajú lekári absolvovať každému mužovi nad 70 rokov. 

 

Najväčším problémom pri liečbe osteoporózy je podľa lekára Zdenka Killingera to, že pacienti nepristupujú k liečbe zodpovedne. Najčastejšie vraj zabúdajú užívať predpísané lieky, alebo ich vysadia svojvoľne, pretože si myslia, že ich stav nijako nezlepšujú. „Na Slovensku je to po teoretickej stránke dobré. Je však dôležité, aby pacient bral lieky tak, ako má. Liečbu treba prispôsobiť jeho potrebám, hlavne ju musí dobre tolerovať,“ povedal Killinger. 

Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kostí, čím vzniká vysoké riziko zlomenín. Pri nedostatočnej liečbe môže byť toto ochorenie smrteľné. Najčastejším príznakom a zároveň najzávažnejšou komplikáciou osteoporózy sú zlomeniny kostí, ktoré najčastejšie postihujú krčok stehnovej kosti, stavce chrbtice a drobné kosti zápästia. Osteoporotické zlomeniny môžu vznikať už pri malej záťaži a tlaku, napríklad pri sedení, prudšom zakašľaní, čupnutí, zdvíhaní predmetov, či dokonca objímaní. 

 

Na liečbu osteoporózy už v súčasnosti existuje množstvo účinných liekov, ktoré sú dostupné aj na Slovensku. Cieľom liečby je najmä zabrániť vzniku zlomenín, ako aj zachovať množstvo a kvalitu kostnej hmoty. Rovnako ako vývoj osteoporózy, aj jej liečba je dlhodobý proces - trvá minimálne tri roky. Dnes sa lieči osteoporóza vo všeobecnosti päť rokov, po ktorých nasleduje prehodnotenie rizikového profilu pacienta. Súčasťou účinnej liečby osteoporózy by vždy mala byť aj správna životospráva, najmä pravidelné cvičenie, vhodné stravovanie, pravidelný pobyt na slnku a tiež užívanie doplnkov s obsahom vápnika a vitamínu D.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies