Svetový deň obličiek je tento rok venovaný obezite

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 14:04 • 2 min
Svetový deň obličiek je tento rok venovaný obezite

BRUSEL/PARÍŽ - Na problematiku obezity v súvislosti s ochoreniami obličiek je v roku 2017 tematicky zameraný Svetový deň obličiek. Pripadá na druhý štvrtok v marci, v tomto roku na 9. marca. Svetový deň obličiek sa na medzinárodnej úrovni pripomína od roku 2006 a medzi jeho ciele patrí aj zvýšenie povedomia verejnosti o význame zdravých obličiek pre celkový zdravotný stav organizmu.

slovakia

left justify in out

Svetový deň obličiek vyhlasujú Medzinárodná nefrologická spoločnosť (International Society of Nephrology, ISN) a Medzinárodná federácia nadácií pre ochorenie obličiek (International Federation of Kidney Foundations, IFKF).

 

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2014 na svete takmer dve miliardy dospelých osôb trpí vysokou hmotnosťou, z nich vyše 600 miliónov trpí obezitou. Pritom v niektorých národoch odborníci diagnostikovali obezitu viac ako tretine dospelej populácie. Obezita výrazne zhoršuje zdravotný stav jedinca a zvyšuje náklady na zdravotnú starostlivosť. Podľa najnovších zdravotníckych údajov obezita do roku 2025 postihne 18 percent mužov a vyše 21 percent žien na svete.

 

Obezita v populácii zvyšuje riziko úmrtia a môže spôsobiť iné ochorenia, napríklad kardiovaskulárne (srdcovo-cievne) choroby, diabetes mellitus (cukrovku), hypertenziu (vysoký krvný tlak), vysokú hladinu cholesterolu, ďalšie choroby a zhoršenú kvalitu života.

 

Zvyšujúci sa počet dokladov preukazuje, že obezita je výrazným rizikovým faktorom pre vývoj chronického ochorenia obličiek a konečnej fázy ochorenia obličiek.

Dobrou správou je, zdôraznila webová stránka Svetového dňa obličiek, že chronickému ochoreniu obličiek sa dá predchádzať. Zvyšovanie povedomia, vzdelávanie ľudí o rizikách, ktoré spôsobuje obezita, ale aj o priaznivých účinkoch na organizmus zdravého spôsobu života vrátane stravovania a fyzických aktivít, môžu podstatne prispieť v prevencii vzniku obezity a následne aj v prevencii vzniku ochorení obličiek.

 

Druhý marcový štvrtok sa stal príležitosťou pre postihnutých chronickým ochorením obličiek, ale aj pre zdravotníkov a politikov, aby upozorňovali zdravú verejnosť, že ochorenia obličiek predstavujú problém verejného zdravotníctva.

 

Obličky sú párový orgán v tvare fazule. Každá oblička sa skladá z približne milióna nefrónov, mikroskopických filtrov. Zdravé obličky zabezpečujú dôležité funkcie: odstraňujú odpadové látky z krvi do moču, regulujú množstvo vody a minerálnych látok, ktoré sa z tela odstráni a koľko ostane v organizme na zaistenie jeho normálneho fungovania. Obličky produkujú hormóny, ktoré regulujú krvný tlak, i ďalšie látky. Od správnej funkcie obličiek závisia ďalšie orgány ľudského tela.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona