Svetový deň divej prírody upozorňuje na ohrozené druhy živočíchov a rastlín

NETKY.SK • 3 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Svetový deň divej prírody upozorňuje na ohrozené druhy živočíchov a rastlín

BRATISLAVA - S cieľom zvýšiť povedomie o voľne žijúcich živočíchoch a voľne rastúcich rastlinách, o ich prínose, ochrane, ako aj o potrebe boja proti nelegálnemu obchodovaniu s nimi si v sobotu už po piatykrát pripomíname Svetový deň divej prírody.

slovakia

left justify in out

Valné zhromaždenie OSN v roku 2013 vybralo 3. marec, lebo v roku 1973 bol v tento deň vo Washingtone podpísaný medzinárodný dohovor CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín), ku ktorému Slovensko pristúpilo v roku 1992. CITES predstavuje jeden z najsilnejších nástrojov na zachovanie biodiverzity prostredníctvom regulácie medzinárodného obchodu s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami.

 

Pristúpilo k nemu viac ako 160 krajín sveta.Objem medzinárodného obchodu s exemplármi voľne žijúcich živočíchov a rastlín sa odhaduje na niekoľko miliárd eur ročne a zahŕňa stovky miliónov exemplárov živočíchov a rastlín. Dohovor obmedzuje obchod s jedincami ohrozených druhov nadobudnutých z voľnej prírody a kontroluje obchod s jedincami odchovanými v ľudskej opatere alebo vypestovanými. CITES reguláciou tohto obchodu s viac ako 38 000 druhmi rastlín a živočíchov zabezpečuje ich prežitie vo voľnej prírode. Podľa stupňa ohrozenia sú zaradené do troch kategórií. V prvej sú druhy, ktorým hrozí vyhynutie, v druhej sú druhy, ktorých situácia síce nie je kritická, no mohla by sa zhoršiť v prípade neregulovaného obchodovania. V tretej kategórii sú druhy ohrozené len na území určitého štátu.

 

V zoznamoch živočíchov sú zaradené napríklad všetky druhy opíc, veľrýb, mačkovitých šeliem, medveďov, vydier, väčšina dravcov, sov, papagájov (okrem andulky a korely), kolibríkov, z plazov sú to suchozemské korytnačky, krokodíly, leguány, varany, chameleóny a veľhady, ako aj mnohé bezstavovce, z ktorých väčšina sú tvrdé koraly. V rámci Slovenska sú do dohovoru zaradené pôvodné druhy zvierat ako medveď hnedý, rys ostrovid, vydra riečna, orol kráľovský, orol skalný, jastrab veľký, sokol sťahovavý, bocian čierny, jasoň červenooký, pijavica lekárska a rastlín ako črievičník papučkovitý či medvedica lekárska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies