Svetový deň divadla oslávia netradične posolstvá piatich osobností

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 16:46 • 2 min
Svetový deň divadla oslávia netradične posolstvá piatich osobností

BRATISLAVA - Už takmer šesť desaťročí je 27. marec Svetovým dňom divadla. Už tradične sa v tento deň v divadlách čítajú posolstvá známych divadelných osobností. Vlani to bolo posolstvo od francúzskej herečky Isabelle Huppert. Tento rok však k sviatku všetkých divadelníkov vzniklo až päť textov.

slovakia

left justify in out

Ako na svojej webstránke informuje Divadelný ústav Bratislava, na oslavu 70. výročia založenia Medzinárodného divadelného inštitútu (International Theatre Institute, ITI) a ako zdôraznenie medzikultúrneho a medzinárodného aspektu divadla vybral inštitút tento rok až päť osobností z piatich regiónov UNESCO, aby napísali posolstvá k Svetovému dňu divadla.

Za Afriku posolstvo napísala umelkyňa Were Were Liking. Za Ameriku sa autorkou posolstva stala mexická spisovateľka a novinárka Sabina Berman. Arabské krajiny reprezentuje libanonská režisérka, spisovateľka a performerka Maya Zbib a Áziu indický režisér a herec Ram Gopal Bajaj. Autorom posolstva za Európu je britský herec, spisovateľ a režisér Simon McBurney. McBurney v svojom posolstve medzi iným upozornil, že žijeme v čase, keď je ťažké vidieť jasne.

 

„Viac než kedykoľvek v dejinách sme obklopení fikciou. Každý „fakt“ môže byť spochybnený, každá anekdota si nárokuje našu pozornosť ako ‚pravda‘. Jedna špecifická fikcia nás obklopuje neustále. Tá, ktorá sa nás snaží oddeľovať. Od pravdy. A navzájom medzi sebou. Tá, že sme oddelení. Ľudia od ľudí. Ženy od mužov. Ľudia od prírody,“ napísal. Zároveň však podľa neho „tak, ako žijeme v čase rozdelenia a fragmentácie, tak žijeme aj v čase nesmierneho pohybu. Ľudia sú v pohybe viac než kedykoľvek v dejinách“. Minulosť a prítomnosť sú však podľa jeho posolstva „neoddeliteľné a reťazec ľudského spoločenstva nikdy nepretrhnú ani tyrani a demagógovia“. Celé posolstvo je dostupné na https://www.theatre.sk/news/637/161/Posolstvo-k-Svetovemu-dnu-divadla-2018/.

Herec, spisovateľ a režisér Simon McBurney (1957), významný divadelník súčasnosti, v roku 1983 spoluzaložil súbor Complicité (pôvodne Théatre de Complicité) popri písaní a režírovaní pôvodných diel priniesol na javiská hry známych autorov a adaptoval mnohé literárne diela. Jeho adaptácia Majstra a Margaréty (2012) bola hlavnou inscenáciou Avignonského festivalu, kde v tom roku pôsobil ako „artiste associé“ (spolupracujúci umelec). Jeho najnovšou adaptáciou je Netrpezlivosť srdca (2016) od Stefana Zweiga pre Schaubühne Ensemble Berlin. Dielo McBurneyho a jeho skupiny spôsobilo výrazné premeny v britskom divadle posledných troch desaťročí a ovplyvnilo mnohých divadelníkov na celom svete. Je prvým cudzincom oceneným prestížnou japonskou cenou Yomiuri za najlepšiu réžiu (2011) a nositeľom mnohých ďalších cien a čestných doktorátov, informoval na svojej webstránke Divadelný ústav.

Na podnet Medzinárodného divadelného inštitútu (ITI) si Svetový deň divadla pripomíname od roku 1961. Odvtedy každý rok ITI požiada jednu z výrazných osobností dramatického umenia o posolstvo k 27. marcu, ktorý je Svetovým dňom divadla. Prvým autorom posolstva bol Jean Cocteau.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies