Svetový cestovný ruch narastá, útoky však poškodili Francúzsko a Turecko

NETKY.SK • 23 August 2016, 09:27 • 2 min
Svetový cestovný ruch narastá, útoky však poškodili Francúzsko a Turecko

BERLÍN - Svetový cestovný ruch napriek útokom v Turecku a Francúzsku narastá. Svetová rada pre cestovanie a turistiku (WTTC) zvýšila tohtoročnú prognózu pre rast tohto sektora z pôvodných 2,3 % na 3,1 %. Ako informoval Handelsblatt, pod tento vzostup sa podpíšu najmä Číňania a Indovia, ktorí už nebudú cestovať do Európy, ale najmä do Austrálie.

slovakia

left justify in out

Útoky v Európe odradili mnohých turistov a najvážnejší dosah mali útoky v Paríži, ktorý bol vstupným bodom ciest Američanov a Ázijčanov po Európe. Francúzsko je najnavštevovanejšou krajinou sveta, no po nedávnej vlne útokov počet turistov prudko klesol.

 

Aj v Turecku má turistický sektor problémy. Kým vlani sem pricestovalo 5,6 milióna turistov z Nemecka, po útoku voči Nemcom v Instanbule na začiatku tohto roka sa počet návštevníkov výrazne znížil. Koncern TUI počíta v tomto roku s poklesom počtu nemeckých turistov o polovicu. Turecký minister cestovného ruchu Nabi Avci preto oznámil, že oslovia nové skupiny turistov. Krajina pomáha firmám aj finančne, napríklad do konca augusta prispeje každému lietadlu na palivo sumou 6000 USD (5306,92 eura).

 

Podľa WTTC cestovný ruch prispeje k hrubému domácemu produktu Francúzska, Turecka a Brazílie menej, než sa pôvodne predpokladalo. Hoci Brazília organizovala Letné olympijské hry, sektor cestovného ruchu pocítil dôsledky politickej krízy, najhoršej recesie od 30. rokov minulého storočia a šírenia vírusu zika.

 

Kým WTTC pôvodne očakávala, že príspevok turistov k HDP klesne o 0,9 %, teraz predpokladá pokles o 1,6 %. Sektor vlani prispel k celkovému brazílskemu HDP sumou 190,5 miliardy reálov (52,42 miliardy eur), čo predstavuje podiel 3,3 %.

 

Útoky v Paríži, Bruseli a Nice viedli k nižšiemu dopytu po cestovaní po Európe. Príspevok turistov k francúzskemu HDP stúpne o 1,1 % v porovnaní s pôvodnou prognózou 2,9 %. Podľa agentúry Reuters cestovný ruch vlani prispel k celkovému francúzskemu HDP sumou 80,4 miliardy eur, čo predstavuje podiel 3,7 %.

 

WTTC predpokladá, že oslabenie britskej libry po referende o vystúpení z EÚ by mohlo v nasledujúcich šiestich až ôsmich mesiacoch podporiť cestovanie do Británie. Tým by sa mohol aspoň čiastočne kompenzovať pokles dovolenkových výdavkov Britov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies