Svetoví štátnici sa zaviazali k podpore nulovej tolerancie násilia v misiách OSN

NETKY.SK • 28 September 2018, 17:50 • 2 min
Svetoví štátnici sa zaviazali k podpore nulovej tolerancie násilia v misiách OSN

NEW YORK - Štyridsaťosem popredných svetových štátnikov sa zaviazalo k zintenzívneniu snáh o ochranu obetí sexuálneho zneužívania a všetkých, ktorí chcú o ňom informovať.

slovakia

left justify in out

Vyjadrilo tiež podporu stratégii nulovej tolerancie voči prejavom sexuálneho násilia zo strany príslušníkov mierových síl OSN.

 

Medzi signatármi 12-bodového dokumentu, o ktorom v piatok informovali svetové tlačové agentúry, sú nemecká kancelárka Angela Merkelová, britská premiérka Theresa Mayová či predseda španielskej vlády Pedro Sánchez. O podpore obsahu vyhlásenia ubezpečili aj prezident USA Donald Trump, najvyšší predstavitelia Argentíny, Brazílie, Peru a Uruguaja, ako aj viacerí činitelia krajín vysielajúcich vojakov do mierových misií OSN.

 

Signatári v spoločnom vyhlásení apelujú na ďalších lídrov, aby sa pripojili k boju s predmetným problémom.

V uplynulých rokoch vyšlo najavo o vojakoch viacerých mierových misií OSN v Afrike, že sa dopustili sexuálneho obťažovania alebo dokonca násilia. Generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres osobne zdôraznil, že podobné činy sa nebudú tolerovať a prisľúbil vyšetrenie všetkých takýchto podozrení a vyvodenie zodpovednosti voči vinníkom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies