Svetoví producenti ropy sa v apríli stretnú aj bez Iránu

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 12:13 • 2 min
Svetoví producenti ropy sa v apríli stretnú aj bez Iránu

DOHA - Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a kľúčoví producenti ropy, ktorí nie sú členmi kartelu, sa stretnú 17. apríla v katarskom Doha, aby rokovali o opatreniach na stabilizáciu cien komodity. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

slovakia

left justify in out

Podľa zdroja z OPEC poprední svetoví producenti ropy, z členských aj nečlenských štátov kartelu, stále podporujú rokovania o zmrazení ťažby, aj bez účasti Iránu. Dôvodom sú politické tlaky na zastavenie zdražovania komodity.

 

Irán, ktorý sa len nedávno vrátil na ropné trhy, cez víkend naznačil, že sa zapojí do diskusie o zmrazení ťažby až po tom, keď jeho produkcia dosiahne 4 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

 

Ruský minister energetiky Alexander Novak v pondelok (14.3.) po návšteve Teheránu uviedol, že producenti môžu v apríli podpísať dohodu aj bez Iránu. Teherán má podľa neho právo po rokoch sankcií zvýšiť produkciu na úroveň pred uvalením embarga.

 

Ale ropný kartel nie je jednotný, Kuvajt napríklad chce, aby sa k dohode o zmrazení ťažby pripojili všetci veľkí producenti. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa dnes pohybuje okolo hranice 39 USD (31,71 eura) za barel. To znamená, že sa už zotavuje z januárového pádu na 12-ročné minimum 27,10 USD/barel. Jej oživenie bolo reakciou na predbežnú dohodu Ruska, Saudskej Arábie a Kataru o zmrazení svojej produkciu na januárovej úrovni.

 

Zdroje z OPEC už v pondelok naznačili, že kľúčoví producenti sa zrejme na budúci mesiac stretnú v Doha aj bez Iránu a budú rokovať o detailoch dohody o zmrazení ťažby. Podľa týchto zdrojov je dôležité, ako sa k dohode postaví Irak, ktorý vlani najviac zvýšil svoju produkciu. Bagdad začiatkom týždňa naznačil, že považuje návrh za prijateľný, keďže nízke ceny ropy spôsobujú problémy všetkým producentom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies