Svetoví lídri sa stretnú na summite o plnení miléniových rozvojových cieľov

NETKY.SK • 20 September 2010, 11:09 • 2 min
Svetoví lídri sa stretnú na summite o plnení miléniových rozvojových cieľov

Svetoví lídri sa stretnú na summite o plnení miléniových rozvojových cieľov

slovakia

left justify in out

img

Úsilie o naplnenie miléniových rozvojových cieľov (MDG) Spojených národov v podmienkach znižovania rozpočtov bude témou trojdňového summitu, ktorý sa dnes začína v New Yorku.
      Rozvojové ciele, ktoré boli určené pred 10 rokmi, mali byť naplnené do roku 2015. Jedným z ôsmich cieľov je odstránenie extrémnej chudoby a hladu, čo je podľa OSN možné dosiahnuť.
      Bohaté krajiny však bojujú s vysokou nezamestnanosťou a rastúcimi dlhmi. Globálna finančná a ekonomická recesia skomplikovala plnenie MDG.
      Diskusia 140 lídrov z členských krajín OSN sa preto bude koncentrovať na dosiahnutie čo najlepších výsledkov v programoch, zameraných proti chudobe.
      Vyspelé štáty znížili finančný objem pomoci a pomalý rast v chudobných krajinách poznamenali prudký pokles svetového obchodu, nárast cien potravín a palív, ako aj pokles pracovných príležitostí.
      Šéf americkej Agentúry pre medzinárodný rozvoj Rajiv Shah uviedol, že nastal čas na prehodnocovanie stratégií na boj s chudobou, aby sa pozornosť sústredila na ekonomický rast, zodpovednosť a boj s korupciou.
      Ako ďalej uviedol Shah, administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu zostáva pri svojom záväzku zvýšiť prostriedky na pomoc z približne 25 miliárd dolárov (asi 19,16 miliardy eur) na 52 miliárd dolárov (zhruba 39,8 miliardy eur). Je však snaha o nový prístup, aby bola pomoc efektívnejšia.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies