Svetoví lídri sa rozlúčili s bývalým generálnym tajomníkom OSN Annanom

NETKY.SK • 13 September 2018, 15:36 • 2 min
Svetoví lídri sa rozlúčili s bývalým generálnym tajomníkom OSN Annanom

AKKRA - Na spomienkovej slávnosti v jeho rodnej Ghane vzdali svetoví lídri vo štvrtok poslednú poctu bývalému generálnemu tajomníkovi OSN Kofimu Annanovi. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Vyzýval nás všetkých, aby sme sa snažili o lepší svet," uviedla vdova po Annanovi Nane Maria o laureátovi Nobelovej ceny za mier, ktorý zomrel 18. augusta vo Švajčiarsku vo veku 80 rokov.

 

Na rozlúčkovú slávnosť bolo do Medzinárodného konferenčného centra v Akkre pozvaných približne 2000 hostí vrátane prezidenta Ghany Nanu Akufu-Adda a hláv štátov iných afrických krajín, vdovy po Nelsonovi Mandelovi Grace Machelovej či popredných predstaviteľov vlád a diplomatov z celého sveta.

 

Podľa súčasného generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa sa Kofimu Annanovi ako málokomu v našich časoch darilo spájať ľudí pre spoločné ciele ľudstva.

Tisíce Ghančanov oblečených v tradičných čierno-červených smútočných farbách sledovali spomienkovú slávnosť na obrovských veľkoplošných obrazovkách pri konferenčnom centre a po celej Ghane viali vlajky zvesené na pol žrde.

 

Po oficiálnej rozlúčke pochovajú Annana počas súkromného obradu na vojenskom cintoríne v Akkre. Tento vnuk kmeňových náčelníkov bol prvým Afričanom čiernej pleti, ktorý zastával post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov, a to v rokoch 1997-2006. Annan v roku 2001 získal Nobelovu cenu za mier za svoje humanitárne aktivity a pomoc pri reforme OSN.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona