Svetovej ekonomike v tomto i budúcom roku recesia nehrozí

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 10:28 • 2 min
Svetovej ekonomike v tomto i budúcom roku recesia nehrozí

BRATISLAVA - Akciové trhy majú za sebou jeden z najhorších štartov do nového roka v histórii. Nedarilo sa im najmä v Európe, kde dvojciferné poklesy zaznamenali indexy ako DAX a STOXX 600 a ani v Číne.

slovakia

left justify in out

Investori preto začali preferovať zlato ako odpoveď na turbulencie na akciových a dlhopisových trhoch. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV analytik J&T banky Stanislav Pánis. "Jeho hodnota sa od začiatku roka zvýšila o 16 %. Investori s nadsázkou hovorili, že je to nové vysoko úročené aktívum. Zlato má nulový úrok, pretože nemá ani dividendu ani kupón. No v porovnaní s mnohými dlhopismi so záporným výnosom je veľmi atraktívne," vysvetlil Pánis.

 

Turbulencie na akciových trhoch vyvolali obavy z možného návratu recesie. Investori dávajú prednosť zlatu obvykle v predkrízových a krízových časoch. Podľa Pánisa sa však zlé správy z úvodu roka v posledných týždňoch nepotvrdzujú. "Nie, svetová ekonomika sa nedostane do recesie v tomto a ani v budúcom roku. Obavy z prvých mesiacov tohto roku boli neopodstatnené," dodal Pánis.

 

Svetovej ekonomike i eurozóne pomáha nízka cena ropy, ktorá je v porovnaní s rokom 2014 nižšia o dve tretiny. "Nízke ceny ropy sú špeciálne pre Európu pozitívom, pretože zvyšujú domáci dopyt, keď domácnosti majú menšie výdavky na mnohé tovary a služby. Rovnako ťažia aj z nízkych cien energií pre previazanosť ropy so zemným plynom. Jeho ceny sú na niekoľkoročných minimách a je tam ešte priestor pre pokles," dodal Pánis.

 

Eurozóna by mala v tomto roku vzrásť o 1,5 %. Prognózy by mohol zmeniť brexit, keby britskí voliči odhlasovali odchod krajiny z EÚ. "Brexit by mal výrazný vplyv, no trhy na to ešte nehrajú. Riziko odchodu Veľkej Británie z EÚ je však zakalkulované v kurze britskej libry. Jej oslabenie o 7 % je najhorší výkon inej meny voči euru od začiatku roka," konštatoval Pánis.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies