Svetové mocnosti chcú s Iránom rokovať o obohacovaní úranu na vysokú úroveň

NETKY.SK • 8 Jún 2012, 06:50 • 2 min
Svetové mocnosti chcú s Iránom rokovať o obohacovaní úranu na vysokú úroveň

Svetové mocnosti chcú s Iránom rokovať o obohacovaní úranu na vysokú úroveň - Politika Irán by mal začať so svetovými mocnosťami podrobné rokovania o svojom obohacovaní uránu na vysokú úroveň. V liste adresovanom iránskemu náprotivkovi to dnes uviedla vyj

slovakia

left justify in out

img

Irán by mal začať so svetovými mocnosťami podrobné rokovania o svojom obohacovaní uránu na vysokú úroveň. V liste adresovanom iránskemu náprotivkovi to dnes uviedla vyjednávačka EÚ Helga Schmidová.
      Dodala, že ponuka šiestich mocností - USA, Ruska, Číny, Británie, Francúzska a Nemecka - na vyriešenie krízy vyvolanej jadrovým programom Teheránu, ktorú predložili na májových rokovaniach v Bagdade, stále platí.
      "Všetkých šesť mocností je naďalej presvedčených, že návrh stále predstavuje najsľubnejší základ pre pokrok v našich diskusiách k dosiahnutiu konkrétnych výsledkov v krátkom čase," citovala z listu zástupcovi hlavného iránskeho vyjednávača Alímu Baghírímu agentúra Reuters.
      Podobne sa predtým vyjadrila aj americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. Tá počas pobytu v Istanbule vyhlásila, že svetové veľmoci chcú, aby Irán prišiel na jadrové rokovania pripravený prijať "konkrétne opatrenia", ktoré obmedzia jeho obohacovanie uránu na 20 percent, čo je úroveň, ktorá umožňuje jeho rýchlu premenu na materiál použiteľný na jadrovú bombu.
      "Chceme, aby prišli pripravení prijať konkrétne opatrenia, osobitne v oblasti 20-percentného obohacovania," povedala Clintonová novinárom. 
      Ďalšie kolo rozhovorov sa uskutoční v Moskve v dňoch 18.-19. júna.
      Cieľom moskovských rokovaní podľa Clintonovej je, aby začali pracovať na tom, čo je potrebné pre diplomatické riešenie problému.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies