Svetové mocnosti chcú obnoviť rozhovory o iránskom jadrovom programe

NETKY.SK • 20 Jún 2021, 15:11 • 2 min
Svetové mocnosti chcú obnoviť rozhovory o iránskom jadrovom programe

Rozhovory o iránskom jadrovom programe sa snažia oživiť prelomový pakt, podľa ktorého Irán súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií

slovakia

left justify in out

Rokovania medzi Iránom a svetovými mocnosťami o tom, ako oživiť jadrovú dohodu z roku 2015, by sa mali obnoviť už dnes. „Spoločná komisia #JCPOA sa zíde v nedeľu 20. júna,“ uviedol na Twitteri ruský vyslanec Michail Uljanov. "O ďalšom postupe rozhodne na #ViennaTalks. Dohoda o obnove jadrovej dohody je na dosah, ale ešte nie je dokončená," dodal. Diplomati z Číny, Nemecka, Francúzska, Ruska a Veľkej Británie by sa mali stretnúť v bližšie nešpecifikovanom hoteli vo Viedni.

 

Prečítajte si: Irán tvrdí, že jadrová dohoda padla zo strachu pred USA

 

Zvyšné strany dohody, ktorými sú Irán, Rusko, Čína, Francúzsko, Británia, Nemecko a Európska únia, sa stretávajú v suteréne luxusného hotela. Delegácia USA sídli v hoteli na druhej strane ulice, pretože Irán odmieta osobné stretnutia.

 

Ešte v stredu uviedla námestníčka ministra zahraničia USA Wendy Shermanová, že by sa mali konať cez víkend s tým, že iránske prezidentské voľby 18. júna sú komplikujúcim faktorom rozhovorov. Víťazom volieb sa stal konzervatívny kandidát Ebráhím Raísí. Ten je považovaný za chránenca najvyššieho duchovného vodcu krajiny ajatolláha Alího Chámeneího (foto pod textom).

 

img

 

Raísí bude prvým iránskym prezidentom v úrade, na ktorého sa ešte pred nástupom do funkcie vzťahujú americké sankcie pre jeho podiel na masových popravách politických väzňov v roku 1988 a tiež pôsobenie na čele medzinárodne kritizovanej iránskej justície.

 

Súvisiaci článok: Iránskym prezidentom sa stane ultrakonzervatívec Ebráhím Raísi


"Viem, že rokovania sa začnú znova tento nadchádzajúci víkend. Myslím si, že došlo k veľkému pokroku, ale z mojich vlastných skúseností, kým nebude pribitý posledný detail, a tým myslím pribitý, nebudeme vedieť, či máme dohodu," uviedla Shermanová počas virtuálnej udalosti organizovanej Nemeckým Marshallovým fondom v stredu.

 

Rozhovory sa snažia oživiť prelomový pakt, podľa ktorého Irán súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií, čo mu otvorilo cestu pre krátke rozmrazenie desaťročí americko-iránskej konfrontácie.

 

Pred rokovaniami zostáva pevne stanovených množstvo prekážok pre oživenie iránskej jadrovej dohody, čo naznačuje, že návrat k dodržiavaniu dohody z roku 2015 je ešte stále dosť ďaleko, tvrdia štyria diplomati, dvaja iránski úradníci a dvaja analytici. 

 

img

 

Bývalý americký prezident Donald Trump od dohody v roku 2018 upustil, uviedol, že je pre Teherán príliš mäkký, a sankcie opätovne uložil. Irán na to reagoval porušením limitov dohody. Trumpov nástupca Joe Biden vyhlásil, že chce obnoviť jadrové limity dohody a pokiaľ je to možné, rozšíriť ich tak, aby pokrývali také témy, ako sú regionálne správanie a raketový program Iránu. Irán chce, aby boli zrušené všetky sankcie a nedošlo k rozšíreniu podmienok.

 

USA medzitým uviedli, že sú hlboko znepokojené tým, že Irán ešte musí poskytnúť Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu informácie, ktoré agentúra potrebuje, pokiaľ ide o jej potenciálny nelegálny jadrový materiál, uviedol hovorca ministerstva zahraničia Ned Price. IAEA a Irán dosiahli vo februári trojmesačnú dohodu, ktorá utlmila úder rozhodnutia Teheránu obmedziť spoluprácu s agentúrou ukončením ďalších monitorovacích opatrení zavedených dohodou z roku 2015.

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies