Svetové ekonomiky zaznamenajú v budúcom roku viacrýchlostný rast

NETKY.SK • 29 December 2016, 11:47 • 2 min
Svetové ekonomiky zaznamenajú v budúcom roku viacrýchlostný rast

BRATISLAVA - Vlády sa budú musieť v budúcom roku zamerať na opatrenia, ktoré podporia hospodársky rast. Investori budú čeliť úplne novej situácii na finančných trhoch. Vo svojom globálnom výhľade pre rok 2017 to očakávajú analytici skupiny Pioneer Investments.

slovakia

left justify in out

Expanzívnejšie fiškálne politiky prijaté najmä prostredníctvom zníženia daní budú podľa analytikov mať za cieľ zmiernenie sociálnej nespokojnosti v spoločnosti, zatiaľ čo sa vlády budú snažiť stimulovať rast a infláciu a znížiť budúcu záťaž v podobe vysokého dlhu. "Vzhľadom na to, že výhody mimoriadne uvoľnenej menovej politiky začínajú slabnúť a rozkol medzi politickým zriadením a prianím voličov sa rozširuje do stále viac krajín, na scénu sa dostane úplne nový ekonomický a politický rámec," uviedla v analýze vedúca globálneho výskumu alokácie aktív v Pioneer Investments Monica Defend. Je presvedčená, že v budúcom roku nastane vo svete viacrýchlostný rast a zväčšenie ekonomických rozdielov v jednotlivých regiónoch. "Inflácia by sa mala najmä v rozvinutých krajinách dostať o niečo vyššie," očakáva Defend.

 

Európske vlády budú podľa analytikov nútené pokračovať v mierne expanzívnej fiškálnej politike a budú musieť prijímať väčšie prorastové opatrenie, ktorých cieľom je ukončiť dlhotrvajúci nízky rast, nízku infláciu a zväčšujúce sa riziko politickej nestability. "Nemecko, ktoré má dostatočný priestor vo fiškálnej politike, môže prísť s trochu expanzívnejšou fiškálnou politikou pred voľbami v roku 2017. Zatiaľ je v hre len veľmi mierne zníženie daní.  Expanzívne fiškálne opatrenia sa očakávajú tiež v Japonsku za účelom podpory výhľadu nulového rastu," prognózujú analytici.

 

V budúcom roku budú mať na ekonomiky vplyv ešte aj prezidentské voľby v USA, ktoré vyhral Donald Trump. "Budúce zmeny dohôd v medzinárodnom obchode, urýchlené zvolením Donalda Trumpa, budú jednou z kľúčových tém. Ak tie najextrémnejšie komentáre z Trumpovej protekcionistickej kampane budú zmiernené, sľuby, ako sú napríklad významné investície do infraštruktúry a sľúbená daňová reforma, môžu poskytnúť jednorazovú podporu rastu americkej ekonomiky a inflácie," očakávajú analytici.

 

Vývoj v USA a Číne ovplyvní aj rozvíjajúce sa trhy. "Podľa nás bude v budúcom roku výhľad týchto krajín veľmi citlivý na správy zo Spojených štátov, predovšetkým čo sa týka dolára a úrokových sadzieb. Avšak musíme dodať, že trhy sú na tieto správy pripravené oveľa viac ako v predchádzajúcich rokoch," dodali analytici skupiny Pioneer Investments.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona