Svetové dni mládeže sa v roku 2019 uskutočnia v Paname

NETKY.SK • 31 Júl 2016, 14:48 • 2 min
Svetové dni mládeže sa v roku 2019 uskutočnia v Paname

BRZEGI/KRAKOV - Najbližšie Svetové dni mládeže (SDM) sa uskutočnia v roku 2019 v Paname. Na záver slávnostnej Svätej omše na tzv. Poli milosrdenstva na Brzegoch v poľskom Krakove to dnes oznámil pápež František. TASR o tom informoval Michal Lipiak z Komunikačného tímu SDM.

slovakia

left justify in out

Pápeža Františka si na omšu pod otvoreným nebom prišli vypočuť skoro dva milióny ľudí. Pápež ju celebroval v prítomnosti 50 kardinálov, 850 biskupov a 20.000 kňazov z celého sveta. Na omši nechýbali najvyšší poľskí ústavní činitelia vrátane prezidenta Andrzeja Dudu a premiérky Beaty Szydlovej a ďalší predstavitelia verejného života.

Mottom celosvetového podujatia bol úryvok z Biblie: "Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo".

 

Pápež František prišiel na miesto po deviatej hodine. V papamobile absolvoval osemkilometrovú púť medzi sektormi. Vítali ho nadšení mladí ľudia z takmer 200 krajín zo všetkých kontinentov. Veľká časť mladých pútnikov strávila na tomto mieste celú noc, kde sa zapojili do modlitieb, spevu a tancov. Podľa odhadov organizátorov ich bolo v sobotu na mieste okolo 1,6 milióna. Bola medzi nimi aj vyše štvortisícová skupina zo Slovenska.

Pápeža Františka po omši čaká stretnutie s dobrovoľníkmi a podvečer odlet späť do Ríma.

 

Počas päťdňovej návštevy Poľska zavítal pápež František okrem Krakova aj do niekdajšieho koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Navštívil aj najvýznamnejšie poľské mariánske pútnické miesto na Jasnej Hore v Čenstochovej.

 

Apoštolskú cestu sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia. V Poľsku boli prítomné hlavy viacerých štátov vrátane prezidenta SR Andreja Kisku.

 

Na bezpečnosť počas stretnutia mladých dbalo v okolí Krakova 20.000 policajtov, vyše tisíc vojakov, medzi nimi pyrotechnici so stovkou psov špecializovaných na hľadanie výbušnín. V službe bolo viac ako 2400 profesionálnych požiarnikov, 800 dôstojníkov a 1500 členov pohraničnej stráže, viac ako 5000 dobrovoľných hasičov.

 

Medzi najpočetnejšie skupiny prítomných mladých patrili Taliani, Francúzi, Španieli, Nemci, Američania, Brazílčania, Ukrajinci a Portugalci.

 

Slováci sa na ne oficiálne pripravovali od vlaňajšieho Národného stretnutia mládeže P15 v Poprade. Slovenská účasť na SDM v Krakove bola dosiaľ najväčšia v histórii. Väčšina slovenských účastníkov sa zúčastnila aj na slovenskom programe v poľskom meste Skawina.

 

Patrónmi SDM sú ich zakladateľ pápež Ján Pavol II. a Faustína Kowalská. Konajú sa každé dva až tri roky vždy v inej svetovej metropole. Do Krakova pozval mladých pred troma rokmi pápež František.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona