Svetové ceny potravín ku koncu minulého roka stúpli o takmer dve percentá

NETKY.SK • 12 Január 2020, 11:26 • 2 min
Svetové ceny potravín ku koncu minulého roka stúpli o takmer dve percentá

BRATISLAVA - Svetové ceny potravín ku koncu vlaňajška vzrástli o takmer dve percentá. Index cien potravín FAO dosiahol v decembri 2019 v priemere 181,7 bodu. Oproti predchádzajúcemu mesiacu tak Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) eviduje nárast hodnoty o 4,4 bodu (2,5 %).

slovakia

left justify in out

"Index tak stúpal už tretí mesiac po sebe a zaznamenal najvyššiu úroveň od decembra 2014. Medziročne index vzrástol o 1,8 %, ale jeho hodnota je až 25 % pod úrovňou maxima z roku 2011 (230 bodov)," informoval o tom na webovej stránke SPPK Matej Korpáš z tlačového odboru komory.

Index cien obilnín FAO zaznamenal v decembri v priemere 164,3 bodu, čo predstavuje nárast oproti novembru o 2,2 bodu (1,4 %). "Na decembrovom náraste malo veľký podiel navýšenie ceny pšenice, ktoré spôsobilo zvýšenie dopytu z Číny. Na trhoch s hrubým zrnom sa väčšina cenových ponúk vo všeobecnosti pohybovala na rovnakých úrovniach ako v predchádzajúcom mesiaci. Ceny ryže sa takmer nezmenili," priblížil Korpáš. Index cien obilnín FAO dosiahol v celom roku 2019 v priemere 164,4 bodu, čo je nepatrný medziročný pokles (o 0,9 bodu).

Index cien rastlinných olejov FAO zaznamenal v decembri minulého roka 25 mesačné maximum s priemerom 164,7 bodu. Oproti predchádzajúcemu mesiacu stúpla hodnota indexu o 14,1 bodu (9,4 %). "Najnovší nárast bol spôsobený predovšetkým zvyšovaním cien palmového oleja. Zvyšovali sa aj hodnoty sójového, slnečnicového a repkového oleja. Medzinárodné ceny palmového oleja rástli už piaty mesiac po sebe," pokračoval Korpáš. Napriek výraznému nárastu cien oproti novembru si držal index rastlinných olejov FAO počas roka hodnotu v priemere 135,2 bodu. Ide o zníženie priemernej hodnoty z roku 2018 o 8,9 bodu. V roku 2019 sme zároveň zaznamenali najnižší priemer od roku 2006.

 

img


Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO stúpol v decembri o 6,3 bodu a dosiahol priemer 198,9 bodu. Po troch mesiacoch poklesu sa cenové ponuky syrov zvýšili o takmer 8 %. "Ceny boli podporené silným globálnym dopytom po dovoze pri prísnejších vývozných možnostiach z Európskej únie a Oceánie. Ceny odstredeného sušeného mlieka (SMP) sa v decembri zvýšili. Slabý globálny dopyt mal naopak za následok zníženie hodnôt masla a sušeného mlieka (WMP)," vysvetlil Korpáš. Za celý rok 2019 dosiahol index cien mlieka a mliečnych výrobkov v priemere takmer 199 bodov, čo predstavuje medziročný nárast o 5,8 bodu (3,0 %). Ceny SMP zaznamenali najvyšší medziročný nárast, nasledovali syry a WMP. Hodnoty masla boli v roku 2019 priemere nižšie.

Index cien mäsa FAO zaznamenal v decembri v priemere 191,6 bodu a oproti novembru ostal takmer nezmenený. Na tejto úrovni je index o 29 bodov (18 %) nad úrovňou z rovnakého obdobia predchádzajúceho roka. Aktuálna hodnota je však 20 bodov pod úrovňou maxima z augusta 2014. "V decembri rástli najmä ceny bravčového mäsa pre slabú ponuku na globálnom trhu. Ceny ovčieho mäsa rástli už deviaty mesiac po sebe, a to v dôsledku silného dopytu po dovoze pri obmedzených vývozných dodávkach z Oceánie. Mierne navýšenie cien sme zaznamenali aj pri hydinovom mäse. Z dôvodu zníženia dopytu v Číne (hlavný zdroj dopytu po dobu niekoľkých mesiacov) sa naopak znížili ceny hovädzieho mäsa," dodal Korpáš. Celkovo bol v roku 2019 index cien mäsa FAO na úrovni v priemere 175,8 bodu, čo predstavuje nárast oproti roku 2018 o 9,5 bodu (5,7 %). Najväčší medziročný nárast zaznamenala SPPK pri bravčovom mäse, nasledovalo hovädzie a hydinové mäso. Hodnota ovčieho mäsa bola pod úrovňou priemeru z roku 2018.

Index cien potravín FAO (Food Price Index - FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies