Svetové ceny potravín klesli v marci na takmer 5-ročné minimum

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 13:21 • 2 min
Svetové ceny potravín klesli v marci na takmer 5-ročné minimum

RÍM - Svetové ceny potravín zaznamenali v marci pokles na najnižšiu úroveň za takmer päť rokov, keďže zásoby vo svete pri väčšine komodít, a to vrátane obilnín a mäsa, zotrvávajú na vysokej úrovni. Oznámila to dnes Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Cenový index potravín FAO, ktorý sleduje medzimesačné zmeny cien v rámci potravinového koša zahrňujúceho obilniny, olejniny, mäso, cukor a mliečne produkty, dosiahol v marci 173,8 bodu. Oproti februáru to znamená pokles o 2,6 bodu a zároveň najnižšiu hodnotu od júna 2010.

 

FAO okrem toho mierne zvýšila prognózu, čo sa týka svetovej produkcie obilnín v tomto roku. Ako organizácia uviedla, v roku 2015 by produkcia obilnín mala dosiahnuť 2,544 miliardy ton. To je o dva milióny ton viac, než predpokladala vo februári, keď očakávala, že produkcia obilnín vo svete dosiahne 2,542 miliardy ton.

 

Svetové zásoby obilnín ku koncu sezóny 2014/2015 by podľa ostatných prognóz mali dosiahnuť 645,3 milióna ton, najviac za zhruba 15 rokov. Pôvodne sa počítalo so zásobami na úrovni 630,5 milióna ton.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies