Svetové automobilky sa sústredene venujú vývoju alternatívneho pohonu

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 13:00 • 2 min
Svetové automobilky sa sústredene venujú vývoju alternatívneho pohonu

BERGISCH GLADBACH - Napriek úvodnému zdržaniu vývoja alternatívneho pohonu pre automobily sa vývojové oddelenia globálnych automobiliek teraz venujú úlohe s vysokým nasadením.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom DPA. Vlani sa 85 % ich patentov vzťahovalo práve na alternatívny pohon a elektrické motory. Počet patentov, ktoré by zlepšovali činnosť klasických spaľovacích motorov, stagnuje.
     

Agentúra čerpá informácie zo štúdie o podaných patentoch automobiliek, ktorú za rok 2014 vypracoval nemecký Center of Automotive Management (CAM) Vysokej školy v Bergisch Gladbachu. Verejnosti ju centrum sprístupnilo dnes.
     

Autor štúdie Stefan Bratzel charakterizoval situáciu ako "prelomovú" najmä v oblasti hybridných pohonov. Z 13.300 priznaných patentov sa 6000 zaoberalo zlepšením súčinnosti klasického pohonu a hybridného systému. Vyše 4000 patentov zlepšovalo výkony elektrických motorov do áut.
     

Problematika spaľovacích komôr, v ktorých by sa vodík menil na energiu, zostáva celkom v úzadí. Takto orientovaný vývoj zodpovedá všeobecnému názoru odborníkov, že vývoj k čistému elektropohonu áut pôjde najprv cez medzistupeň alternatívneho pohonu.
     

Podiel Toyoty na podaných patentoch dosiahol 26 %. Japonci spolu s Volkswagenom a automobilkou General Motors majú spolu v počte patentov na úspornejšie neklasické motory výraznú prevahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies