Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred vysokým biologickým rizikom v Sudáne

NETKY.SK • 25 Apríl 2023, 15:45 • 2 min
Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred vysokým biologickým rizikom v Sudáne

ŽENEVA/CHARTÚM - Zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Sudáne v utorok varoval, že jedna zo strán konfliktu obsadila v hlavnom meste Chartúm laboratórium, čo predstavuje "vysoké biologické riziko".

slovakia

left justify in out

V laboratóriu sa nachádzajú patogény osýpok a cholery a ďalšie nebezpečné materiály. Technikom sa nepodarilo dostať ich do Národného zdravotníckeho laboratória, aby tieto materiály zaistili, uviedol predstaviteľ WHO Nímá Saíd Ábid v Sudáne počas videokonferencie s novinármi v Ženeve. Ďalšie informácie, kto laboratórium ovládol neposkytol. Podľa niektorých správ ho majú pod kontrolou polovojenské Sily rýchlej podpory (RSF).

 

Ábíd uviedol, že podľa najnovších údajov v bojoch zahynulo najmenej 459 ľudí a zranenia utrpelo ďalších 4072 osôb. Ozbrojené zrážky medzi oboma tábormi ochromili nemocnice a ďalšie základné služby a mnoho ľudí uviazlo doma, kde sa im zmenšujú zásoby potravín a vody. Boje medzi sudánskou armádou a RSF vypukli 15. apríla. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) musel ukončiť niektoré činnosti v určitých oblastiach Sudánu. Zabitých bolo najmenej päť humanitárnych pracovníkov a svoje aktivity pozastavila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) a Svetový potravinový program (WFP). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona