Svetová meteorologická organizácia: Klimatické zmeny sú realitou

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 14:30 • 2 min
Svetová meteorologická organizácia: Klimatické zmeny sú realitou

ŽENEVA - Teplejšie, suchšie, mokrejšie. Dívajme sa na budúcnosť priamo, upozorňuje v roku 2016 pri príležitosti Svetového meteorologického dňa, ktorý pripadá na 23. marca, Svetová meteorologická organizácia (WMO).

slovakia

left justify in out

Tá ďalej upozorňuje, že naša klíma sa práve mení. To už nie je len nejaký scenár, ale je to realita. Klimatické zmeny budú pokračovať v budúcich desaťročiach v súvislosti s tým, ako sa budú v atmosfére akumulovať plyny vyvolávajúce skleníkový efekt, konštatovala WMO na svojej webovej stránke v súvislosti so Svetovým meteorologickým dňom. Ten sa pripomína po Svetovom dni vody, ktorý je stanovený na 22. marca.

 

Svetová meteorologická organizácia sa v tomto roku tematicky zamerala na zmeny počasia. WMO ďalej uviedla, že minulé desaťročia boli zreteľne teplejšie ako predchádzajúce. Roky 2011-2015 predstavujú najteplejšie päťročné obdobie, aké sa kedy zaregistrovalo od začiatku vedenia moderných záznamov, teda od konca 19. storočia.

 

Zvyšovanie teplôt však predstavuje len jeden z aspektov daného problému. Klimatické zmeny menia prirodzený rytmus striedania ročných období a následkom týchto zmien sú prudké zvýšenie a intenzita niektorých konkrétnych meteorologických prejavov, ako napríklad vlny horúčav, sucho alebo silné dažde. To, čoho sme v súčasnosti svedkami, je len predzvesť toho, čo v budúcnosti čaká - viac tepla, viac sucha a viac zrážok.

 

Ešte je však možné zmeniť chod udalostí, poukazuje WMO. V decembri 2015 vlády prakticky celého sveta schválili Parížsku dohodu, podľa ktorej sa majú výrazne znížiť emisie plynov vyvolávajúcich skleníkový efekt. V rámci tejto historickej dohody, pokračuje WMO, sa všetky krajiny zaviazali prijať ambiciózne opatrenia v spojitosti s ťaživou hrozbou, ktorú predstavujú klimatické zmeny.

 

Každý rok 23. marca Svetová meteorologická organizácia (WMO) a jej 191 členských štátov vrátane Slovenska slávi Svetový meteorologický deň na osobitnú tému. Tento deň je spomienkou na 23. marec 1950, keď vstúpil do platnosti Dohovor o Svetovej meteorologickej organizácii, na základe ktorého WMO vznikla. V roku 1951 sa WMO stala špecializovanou agentúrou OSN. WMO je nástupkyňou po Medzinárodnej meteorologickej organizácii (IMO), založenej v roku 1873.

 

Svetová meteorologická organizácia so sídlom v Ženeve predstavuje autoritu vo všetkom, čo sa týka stavu a pohybu v atmosfére, skúma jej interaktivity s oceánmi, študuje prejavy súvisiace s ovzduším, rovnako aj hydrológiu a súvisiace geofyzikálne javy. Zjednodušene povedané, zaujíma sa o všetko, čo súvisí s meteorológiou, klimatológiou, hydrológiou, ovzduším a jeho ochranou.

 

Počasie, ovzdušie a vodný kolobeh nepoznajú štátne hranice, preto je potrebná účinná medzinárodná spolupráca na zabezpečenie rozvoja meteorológie a operačnej hydrológie. Práve WMO poskytuje účinný rámec na medzinárodnú spoluprácu v daných oblastiach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona