Svetová ekonomika vzrastie tento rok o 3,5 %, eurozóna dosiahne 1,5-% rast

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 18:04 • 2 min
Svetová ekonomika vzrastie tento rok o 3,5 %, eurozóna dosiahne 1,5-% rast

WASHINGTON - Svetová ekonomika by mala tento rok zrýchliť tempo rastu a ďalšie zrýchlenie sa očakáva v roku 2016. Uviedol to dnes v správe o vývoji globálnej ekonomiky World Economic Outlook Medzinárodný menový fond (MMF). Ako však upozornil, rast v tomto roku bude "len mierny a nerovnomerný".

slovakia

left justify in out

V roku 2015 predpokladá MMF rast svetovej ekonomiky na úrovni 3,5 % po 3,4-% raste v roku 2014. Potvrdil tak odhad rastu z predchádzajúcej prognózy. V nasledujúcom roku by sa rast svetového hospodárstva mal zrýchliť na 3,8 %. Oproti predchádzajúcej prognóze z januára to znamená mierne zlepšenie výhľadu, keďže pôvodne MMF očakával budúcoročný rast na úrovni 3,7 %. Ako však uviedol hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard, rast ekonomiky bude tento rok nerovnomerný, pričom v priemyselne vyspelých ekonomikách sa očakáva posilnenie rastu, zatiaľ čo v tých rozvíjajúcich očakáva fond spomaľovanie.
     

V prípade ekonomiky eurozóny fond zlepšil prognózu jej vývoja, naopak, pri USA očakáva slabšie tempo rastu, než predpokladal v januári. Ekonomika eurozóny by podľa MMF mala tento rok vzrásť o 1,5 % a v nasledujúcom roku by sa tempo rastu malo mierne zrýchliť na 1,6 %. V januárovej prognóze ešte MMF uvádzal rast ekonomiky eurozóny v roku 2015 na úrovni 1,2 % a v budúcom roku na úrovni 1,4 %. Minulý rok vzrástla ekonomika eurozóny len o 0,9 %. K zlepšeniu prognózy podľa MMF prispeli nízke ceny ropy a program kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý v marci spustila Európska centrálna banka.
     

Naopak, americká ekonomika by tento aj budúci rok mala zaznamenať rast o 3,1 %. To je síce podľa MMF robustné tempo rastu, no horšie než v januárovej prognóze, keď fond počítal s rastom v roku 2015 o 3,6 % a v roku 2016 o 3,3 %. Dôvodom je podľa fondu silnejúci kurz dolára. Minulý rok vzrástla ekonomika USA o 2,4 %.
     

Čo sa týka ostro sledovanej čínskej ekonomiky, prognózu jej rastu ponechal fond nezmenenú. To znamená, že aj naďalej počíta tento rok s rastom na úrovni 6,8 % a v roku 2016 na úrovni 6,3 %. To znamená výrazné spomalenie tempa rastu oproti minulému roku, keď ekonomika vzrástla o 7,4 %. Aj to bol pritom najslabší rast za posledných vyše 20 rokov.
     

V tejto súvislosti však zástupca riaditeľa MMF pre výskum Gian Maria Milesi-Ferretti upozornil, že spomalenie odráža prechod krajiny z rastu ťahaného nadmernými investíciami do závodov a nehnuteľností k pomalšiemu, ale stabilnejšiemu rastu postavenom na spotrebiteľských výdavkoch. "Myslíme si, že pre Čínu je to pozitívne spomaľovanie (rastu)," povedal Milesi-Ferretti.
     

Naopak, fond zlepšil odhad pre Japonsko, kde by hrubý domáci produkt (HDP) mal tento rok vzrásť o 1 % a na budúci rok o 1,2 %. V januárovej prognóze uvádzal, že HDP Japonska vzrastie v roku 2015 len o 0,6 % a v roku 2016 sa tempo rastu zrýchli na 0,8 %. V minulom roku zaznamenala japonská ekonomika pokles o 0,1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies