Svetová ekonomika tento rok vzrastie o 3,5 %

NETKY.SK • 18 Apríl 2012, 07:25 • 2 min
Svetová ekonomika tento rok vzrastie o 3,5 %

Svetová ekonomika tento rok vzrastie o 3,5 % - Svet Medzinárodný menový fond (MMF) zlepšil prognózu vývoja globálnej ekonomiky. Hlavným dôvodom je zrýchlenie rastu americkej ekonomiky a koordinovaná snaha európskych krajín o riešenie dlhovej krízy.

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodný menový fond (MMF) zlepšil prognózu vývoja globálnej ekonomiky. Hlavným dôvodom je zrýchlenie rastu americkej ekonomiky a koordinovaná snaha európskych krajín o riešenie dlhovej krízy.
      Podľa fondu svetová ekonomika tento rok porastie o 3,5 % a nie o 3,3 %, ako čakal ešte na začiatku roka, uviedol MMF vo svojej pravidelnej polročnej správe o globálnej ekonomike World Economic Outlook.
      Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov by sa mal podľa aktuálnej prognózy tento rok zvýšiť o 2,1 % a na budúci o 2,4 %. Naopak, ekonomiku eurozóny čaká tento rok mierna recesia, pričom klesnúť by mala o 0,3 %. K rastu sa podľa MMF vráti v roku 2013 a jeho tempo dosiahne 0,9 %. Japonská ekonomika tento rok porastie o 2 % a na budúci rok sa expanzia spomalí na 1,7 %.
      V rámci európskej menovej únie bude Slovensko patriť k najrýchlejšie rastúcim ekonomikám, keď fond mu tento rok predpovedá 2,4-% rast a na budúci 3,1-%. Tento rok by malo byť vôbec najrýchlejšie expandujúcou ekonomikou eurozóny a v roku 2013 ho predbehne len Estónsko s 3,6-% rastom.
      Podľa MMF sa Nemecko aj Francúzsko vyhnú recesii, keď Nemecko by malo tento rok rásť o 0,6 % a na budúci o 1,5 % a Francúzsko v roku 2012 o 0,5 % a v roku 2013 o 1 %.
      Taliansky a španielsky HDP čaká, naopak, tento rok pokles o 1,9 %, respektíve o 1,8 %, ale Španielsko by sa malo dostať z recesie už na budúci rok a jeho ekonomika by sa mala zvýšiť o 0,1 %. Talianska ekonomika bude podľa MMF pokračovať v poklese (-0,3 %) aj na budúci rok.
      Najvýraznejšie by v rámci eurozóny mala klesnúť grécka ekonomika (-4,7 %), nasledovaná portugalskou (-3,3 %). Fond predpokladá, že pád gréckeho HDP sa v roku 2013 zastaví a ekonomika bude stagnovať. Portugalská ekonomika by mala na budúci rok dokonca vzrásť o 0,3 %.
      MMF pochválil európskych lídrov za zvýšenie kapacity stabilizačných mechanizmov na záchranu krajín eurozóny v dlhových problémoch. Podľa fondu zostáva dlhová kríza naďalej najväčším nebezpečenstvom ohrozujúcim globálnu ekonomiku.

Zdroj: TASR/AP, MMF



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies