Svetová ekonomika tento rok mierne vzrastie, eurozóna ale ostane v recesii

NETKY.SK • 24 Január 2013, 08:32 • 2 min
Svetová ekonomika tento rok mierne vzrastie, eurozóna ale ostane v recesii

Svetová ekonomika tento rok mierne vzrastie, eurozóna ale ostane v recesii - Svet Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá v tomto roku mierne zrýchlenie rastu svetovej ekonomiky v porovnaní s minulým rokom, varoval však, že pokračujúce problémy eurozón

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá v tomto roku mierne zrýchlenie rastu svetovej ekonomiky v porovnaní s minulým rokom, varoval však, že pokračujúce problémy eurozóny a hrozba rozsiahlej fiškálnej konsolidácie v USA predstavujú pre globálnu ekonomiku nemalé riziko. Čo sa týka vývoja v eurozóne, tá podľa najnovšej správy fondu nemôže v tomto roku počítať s rastom, ktorý MMF predpokladal ešte v októbrovej prognóze. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
      V najnovšej správe o vývoji svetovej ekonomiky World Economic Outlook fond predpokladá, že ekonomika vo svete vzrastie v roku 2013 o 3,5 %, najmä vďaka rozvíjajúcim sa ekonomikám. To je mierne zhoršenie odhadu oproti októbrovej prognóze, keď MMF počítal s tohtoročným rastom o 3,6 %, oproti minulému roku to však stále znamená zrýchlenie, keď MMF odhaduje, že svetová ekonomika vzrástla o 3,2 %. Výraznejšie oživenie predpokladá v roku 2014, a to na úrovni 4,1 %, ale len pod podmienkou, že dôjde k oživeniu v eurozóne.
      Čo sa týka eurozóny, fond počíta s horším vývojom v tomto roku než pred tromi mesiacmi. Zatiaľ čo v októbri minulého roka odhadoval mierny rast ekonomiky eurozóny na úrovni 0,2 %, teraz, naopak, počíta s poklesom o 0,2 %. Zároveň varoval, že eurozóna "aj naďalej predstavuje veľké riziko v súvislosti s vyhliadkami svetového hospodárstva".
      Fond poukázal najmä na "zvýšené riziko pokračujúcej stagnácie ekonomiky eurozóny, ak krajiny nebudú pokračovať v súčasnom tempe reforiem". Dodal, že všetky krajiny, ktoré získali zahraničnú pomoc, ako Grécko, Írsko a Portugalsko, ale aj ďalšie vo finančných problémoch ako Španielsko a Taliansko, musia pokračovať vo fiškálnych aj štrukturálnych reformách.
      K rastu by sa ekonomika eurozóny mohla vrátiť podľa MMF v roku 2014. V danom roku predpokladá fond rast ekonomiky tohto bloku na úrovni 1 %.
      Priemyselne rozvinuté ekonomiky by mali zaznamenať v roku 2013 rast o 1,4 %, čo je zhoršenie prognózy v porovnaní s októbrovým odhadom (1,5 %). Dôvodom je práve zhoršený odhad pre európske štáty. V roku 2014 by hrubý domáci produkt (HDP) mal vzrásť o 2,2 %.
      Lepšie sú na tom Spojené štáty. Tie by podľa fondu mali tento rok dosiahnuť hospodársky rast na úrovni 2 %, pričom v roku 2014 by sa mal zrýchliť na 3 %. Čo sa týka minulého roku, MMF predpokladá, že ekonomika USA vzrástla o 2,3 %. Pri Japonsku MMF očakáva, že jeho ekonomika by mala tento rok vzrásť o 1,2 %, najmä vďaka fiškálnym stimulom a uvoľneniu menovej politiky, no pre rok 2014 opäť počíta so spomalením rastu na 0,7 %.
      Pre skupinu rozvíjajúcich sa ekonomík predpokladá MMF rast HDP tento rok na úrovni 5,5 %. To znamená zrýchlenie oproti minuloročnému rastu, ktorý MMF odhaduje na úrovni 5,1 %. Fond však varoval, že problémy priemyselne vyspelých ekonomík môžu negatívne ovplyvniť dopyt po produktoch z reformujúcich sa štátov. V prípade Číny počíta MMF v tomto roku s rastom o 8,2 %, no hospodársky rast Indie by sa mal zo 4,5-% úrovne v roku 2012 zrýchliť až na 5,9 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies