Svetová ekonomika tento rok expanduje o 3,3 %

NETKY.SK • 26 Máj 2011, 10:02 • 2 min
Svetová ekonomika tento rok expanduje o 3,3 %

Svetová ekonomika tento rok expanduje o 3,3 % - Svet Zotavovanie svetovej ekonomiky z finančnej krízy pokračuje a motorom jej rastu sú naďalej veľké rozvíjajúce sa ekonomiky, konštatuje vo svojej najnovšej správe o situácii a vyhliadkach svetového hospodá

slovakia

left justify in out

Zotavovanie svetovej ekonomiky z finančnej krízy pokračuje a motorom jej rastu sú naďalej veľké rozvíjajúce sa ekonomiky, konštatuje vo svojej najnovšej správe o situácii a vyhliadkach svetového hospodárstva Organizácia Spojených národov (OSN).
      Podľa odhadu OSN globálny hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku vzrastie o 3,3 % a na budúci rok sa tempo jeho rastu zrýchli na 3,6 %. To je o niečo optimistickejšia predpoveď ako vlani v decembri, keď medzinárodná organizácia očakávala v tomto roku expanziu svetovej ekonomiky o 3,1 % a na budúci rok o 3,5 %. OSN však pripomína, že ožívanie hospodárstva je stále krehké pre viaceré rizikové faktory, ako je zdražovanie komodít, či dlhová kríza eurozóny. Okrem toho medzi výkonmi jednotlivých ekonomík sú aj naďalej veľké rozdiely.
      Hlavnými ťahúňmi globálneho hospodárstva budú aj tento rok Čína, India a Brazília. Ale aj ich expanzia sa zmierňuje v dôsledku rastúcej inflácie. OSN predpovedá východoázijskému regiónu tento rok spomalenie rastu HDP z vlaňajších 9,1 % na 7,3 % v tomto roku a na 7,2 % v roku 2012. HDP južnej Ázie, ktorej hlavnými ťahúňmi sú India a Srí Lanka, sa tento rok zvýši o 6,9 % a v roku 2012 o 7 %.
      Vyspelé bohaté štáty zápasia s nadmernými rozpočtovými deficitmi a musia preto zavádzať úsporné opatrenia, čo brzdí rast ich hospodárstva.
      Výkon americkej ekonomiky však bude v tomto roku o niečo lepší, ako OSN pôvodne očakávala a stúpne o 2,6 % namiesto 2,2 %, a na budúci rok sa zvýši o 2,8 %.
      Zotavovanie západnej Európy je stále nerovnomerné a mierne. HDP eurozóny sa podľa OSN tento aj budúci rok zvýši len o 1,6 %. Východná Európa bude rásť o niečo rýchlejšie a v tomto roku expanduje o 3,1 % a v roku 2012 o 4 %.
      Ničivé marcové zemetrasenie v Japonsku má zase za následok zhoršenie situácie v ekonomike. Podľa OSN sa HDP Japonska tento rok zvýši len o 0,7 % a na budúci rok sa tempo jeho rastu zrýchli na 2,8 %.
Zdroj: TASR/Reuters, AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies