Svetová ekonomika rastie najmä vďaka chudobnejším krajinám

NETKY.SK • 13 September 2013, 10:33 • 2 min
Svetová ekonomika rastie najmä vďaka chudobnejším krajinám

ŽENEVA - Rozvíjajúce sa a bývalé komunistické krajiny, ako sú Brazília alebo Rusko, môžu tento rok počítať s oveľa rýchlejším hospodárskym rastom ako rozvinutý svet. Ostanú teda hybnými silami za rastom globálnej ekonomiky. Vyplýva to zo správy OSN zverejnenej vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Rozvíjajúce sa chudobné štáty v Južnej Amerike, Afrike či Ázii v roku 2013 porastú o 4,5 až 5 %, zadýchané ekonomiky bohatého sveta naproti tomu vyprodukujú rast len o jediné percento, píše sa v správe úradu OSN pre obchod a rozvoj UNCTAD. Hospodárstva tzv. prechodových ekonomík, ku ktorým patria bývalé komunistické krajiny ako Rusko, Ukrajina, Kazachstan, Azerbajdžan a väčšina ostatných bývalých sovietskych republík na Kaukaze a v strednej Ázii, by podľa prognóz OSN mali tento rok narásť v priemere o 2,7 %. 

Obe skupiny, ktorých najbohatší členovia patria do skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika), podobný ekonomický rast zaznamenali aj v roku 2012, hoci tempo rastu prechodových ekonomík sa spomaľuje. V mnohých z týchto krajín, ktorých hospodárstva boli dlho závislé na vývoze, "rast poháňa viac domáci dopyt než export, keďže vonkajší dopyt z rozvinutých krajín je naďalej slabý," konštatuje vo svojej správe UNCTAD. Celkový hospodársky výkon oboch skupín ekonomík, ktoré tento rok k rastu svetového hospodárstva prispejú až dvoma tretinami, preto podľa OSN znamená, že v dohľadnom čase ostanú jeho hlavnými ťahúňmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies