Svetová banka zlepšila prognózu pre západný Balkán, prospieva mu aj nízka cena ropy

NETKY.SK • 28 September 2015, 13:21 • 2 min
Svetová banka zlepšila prognózu pre západný Balkán, prospieva mu aj nízka cena ropy

SARAJEVO - V tomto roku by ekonomika regiónu západného Balkánu podľa prognózy Svetovej banky mala vykázať rast o 1,8 % a v rokoch 2016 a 2017 by mala posilňovať priemerným tempom 2,6 %.

slovakia

left justify in out

Zrýchleniu rastu pomáha zotavenie domáceho dopytu, nižšie ceny ropy a zvýšený dopyt zo strany Európskej únie. Svetová banka to uviedla v pondelok. Svoju prognózu rastu ekonomiky regiónu tak vylepšila, keďže jej predošlá predikcia rátala s tým, že hospodárstvo západného Balkánu, čiže Srbska, Čiernej Hory, Bosny, Macedónska, Kosova a Albánska, v tomto roku posilní iba o 1,3 %.


"Súkromné investície sa stali hlavným motorom rastu," uviedla banka vo svojej správe. Upozornila však, že krajiny regiónu musia realizovať štrukturálne reformy, aby vykompenzovali vplyv vysokého verejného dlhu na fiškálne deficity, ktoré sú v priemere na úrovni takmer 4 %. Región podľa Svetovej banky musí riešiť aj vysoký podiel zlých úverov, ktorý je v priemere vo výške 16 % celkového objemu úverov.


Krajiny západného Balkánu dokázali stlmiť negatívny vplyv nedávnej bankovej krízy v Grécku prostredníctvom proaktívnej regulácie finančného sektora, konštatovala Svetová banka. Zároveň však upozornila na dodatočné bremeno pre rozpočty v regióne vyplývajúce z prílevu utečencov a migrantov. Pre prísnejšiu imigračnú politiku a pohraničnú kontrolu krajín EÚ totiž utečenci a migranti na Balkáne pravdepodobne zostanú dlhšie obdobie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies