Svetová banka zhoršila prognózu pre ruskú ekonomiku v rokoch 2012-13

NETKY.SK • 8 Október 2012, 12:58 • 2 min
Svetová banka zhoršila prognózu pre ruskú ekonomiku v rokoch 2012-13

Svetová banka zhoršila prognózu pre ruskú ekonomiku v rokoch 2012-13 - Svet Svetová banka (SB) dnes zhoršila svoju prognózu pre ruskú ekonomiku v tomto aj budúcom roku. Varuje tiež, že pre napätú situáciou na trhu práce, slabú úrodu v dôsledku sucha a zdr

slovakia

left justify in out

img

Svetová banka (SB) dnes zhoršila svoju prognózu pre ruskú ekonomiku v tomto aj budúcom roku. Varuje tiež, že pre napätú situáciou na trhu práce, slabú úrodu v dôsledku sucha a zdraženie nákladov na bývanie sa miera inflácia môže zrýchliť, napriek tomu, že rast ekonomiky sa spomalí.

SB v predpovedi, ktorú vydáva dvakrát ročne, znížila svoj odhad rastu ruskej ekonomiky v tomto roku na 3,5 % z pôvodne očakávaných 3,9 %. Na porovnanie, vlani ruská ekonomika expandovala o 4,3 %.

V roku 2013 SB predpovedá Rusku zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 3,6 % namiesto o 4,1 %. Upozornila zároveň, že na rozdiel od 1. polroka, keď sa tempo rastu ekonomiky zvyšovalo a inflácia spomaľovala, sa v druhej polovici roka situácia obrátila: ekonomika spomaľuje a inflácia naberá tempo. Podľa SB miera inflácie v Rusku dosiahne do konca tohto roka 6,5 až 7 %. A aj na budúci rok sa udrží nad hranicou 6 %.

Situácia na pracovnom trhu pritom zostáva napätá. Miera nezamestnanosti je síce nízka, SB predpovedá, že dosiahne 5,2 %, ale nedostatok pracovných síl naštartoval rast platov. Mzdy v Rusku sa za prvých osem mesiacov roka zvýšili o 10 %, teda viac ako produktivita, a hrozí tak, že konkurencieschopnosť ruskej ekonomiky klesne.

Ruské verejné financie sú zatiaľ v dobrom stave. Prebytok bežného účtu sa na budúci rok zníži na 2,8 % HDP z tohoročných 4,1 % HDP, ale aj tak bude dostatočne veľký na to, aby pohodlne "vykryl" očakávaný odliv kapitálu.

No na druhej strane, Rusko je pre zvýšenie štátnych výdavkov, ktoré predchádzalo návratu Vladimira Putina do Kremľa, zraniteľnejšie voči výkyvom na trhu s ropou a plynom.

Bez započítania príjmov z predaja ropy a plynu by sa fiškálny deficit Ruska v tomto roku vyšplhal na 10,5 % HDP z vlaňajších 7,5 % HDP.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona