Svetová Banka: Pre boj s ebolou musí Ázia urobiť viac

NETKY.SK • 4 November 2014, 10:07 • 2 min
Svetová Banka: Pre boj s ebolou musí Ázia urobiť viac

SOUL - Ázijské krajiny dostatočne neprispievajú k medzinárodnej snahe bojovať proti epidémii eboly. A to aj napriek tomu, že disponujú množstvom trénovaných zdravotníkov, ktorí by mohli pomôcť zastaviť šírenie smrteľného vírusu. Slová prezidenta Svetovej banky (SP) Jim Yong Kima z tlačovej konferencie v Soule dnes citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Veľa ázijských krajín, ktoré by mohli pomôcť, jednoducho nepomáhajú, predovšetkým pokiaľ ide o vyslanie zdravotníkov," povedal Jim Yong Kim. "Vyzývam lídrov naprieč celej Ázie aby do západoafrických krajín vyslali svoje profesionálne trénované zdravotnícke tímy."
      

Južná Kórea sa zaviazala na boj proti vírusu prispieť 5.6 miliónmi dolárov, Japonsko s Čínou vyslali do zasiahnutých oblastí vybavenie alebo zdravotníkov. Peking podľa vlády prispel 123 miliónmi dolárov a stovkami lekárov. 
      

Napriek tejto pomoci západoafrickému regiónu a celosvetovému zápasu so smrteľným vírusom je to v porovnaní s príspevkom Spojených štátov zanedbateľná podpora. Washington a ostatné západné krajiny vydelili na ebolu miliardu dolárov a tisícky zdravotníkov.
      

Niektoré ázijské krajiny sprísnili kontroly na hraničných prechodoch, Pchjongjang hranice uzavrel celkovo, to však podľa slov Jim Yong Kima nie je riešenie problému. Pre potlačenie najvážnejšej epidémie eboly od začiatku datovania smrteľnej choroby v roku 1976 potrebujú postihnuté regióny pomoc tisícok zdravotníkov. Na následky vírusu zomrelo takmer 5000 ľudí, najmä v západoafrických krajinách - Libéria, Guinea a Sierra Leone.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies