Svetová banka: Ebola tvrdo zasiahla ekonomiky Libérie, Sierra Leone a Guiney

NETKY.SK • 2 December 2014, 15:14 • 2 min
Svetová banka: Ebola tvrdo zasiahla ekonomiky Libérie, Sierra Leone a Guiney

WASHINGTON - Smrtiaci vírus ebola tvrdo zasiahol ekonomiky Libérie, Sierra Leone a Guiney a vyžiada si od nich obrovskú daň. Týmto trom krajinám hrozí buď pokles, alebo výrazné spomalenie hospodárstva. Uviedla to Svetová banka (SB) vo svojej najnovšej analýze, z ktorej cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Banka konštatuje, že výkon ekonomík týchto troch krajín sa prepadol strmšie a ich straty budú vyššie, ako očakávala ešte v októbri. Podľa najnovšej analýzy prekročia straty z príjmov týchto krajín v rokoch 2014-15 pôvodne odhadované 2 miliardy USD (1,6 miliardy eur).
     

Hrubý domáci produkt (HDP) Libérie v dôsledku epidémie tento rok klesne o 2,2 %, pričom ešte na jeseň banka očakávala, že stúpne o 2,5 %. Na porovnanie, vlani vzrástol výkon libérijskej ekonomiky o 5,9 %.
     

V prípade Sierra Leone sa expanzia jej ekonomiky spomalí z vlaňajších 11,3 % na 4 % a nie na 8 %, ako SB predpovedala v októbri. A tempo rastu HDP Guiney tento rok klesne na 0,5 % namiesto pôvodne odhadovaných 2,4 % zo 4,5 % v minulom roku.
     

V nasledujúcom roku 2015 Svetová banka očakáva, že výkon ekonomiky Sierra Leone klesne o 2 %, zatiaľ čo ešte v októbri predpovedala jej oživenie a rast o 7,7 %. Aj HDP Guiney sa v roku 2015 zníži, a to o 0,2 %.
     

Len Libérii, ktorá už vykazuje známky pokroku v boji s epidémiou smrtiaceho vírusu a náznaky zvyšovania ekonomickej aktivity, banka zlepšila svoju prognózu a predpovedá jej v roku 2015 rast hospodárstva o 3 %. Ale aj tento výkon bude výrazne slabší ako pred epidémiou.
     

Podľa najnovších údajov Svetovej zdravotníckej organizácie vírus ebola v troch najpostihnutejších afrických štátoch usmrtil už 5987 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies