Svetová banka dá Číne úver na boj so znečisteným ovzduším

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 12:52 • 2 min
Svetová banka dá Číne úver na boj so znečisteným ovzduším

ŠANGHAJ - Svetová banka schválila Číne úver na podporu financovania projektov, ktorých cieľom je kontrola znečistenia ovzdušia v okolí Pekingu.

slovakia

left justify in out

Úver vo výške 500 mil. USD je súčasťou širšieho programu, ktorý by mal krajinu podľa očakávaní v priebehu šiestich rokov stáť 1,4 mld. USD. 

 

Čínu, ktorá je najväčším producentom skleníkových plynov na svete, sužujú problémy spojené so znečistením ovzdušia. Približne 70 % elektriny krajiny pochádza z uhoľných elektrární, ktoré sú významným zdrojom skleníkových plynov. Krajina sa preto snaží zvýšením podielu jadrovej, vodnej, veternej a solárnej energie znížiť závislosť na fosílnych palivách.

 

Cieľom Číny je znížiť emisie hlavných látok znečisťujúcich ovzdušie v energetickom sektore o 60 % do roku 2020. Pre Peking a jeho okolie však vláda stanovila iný cieľ, a to do roku 2020 znížiť znečistenie o 40 % oproti úrovni z roku 2013.


Financie pomôžu firmám v mestách Peking, Hebei, Tiencin a v okolitých oblastiach, ktoré už podnikli kroky na boj proti znečisťovaniu ovzdušia v rámci plánu čínskej vlády na jeho kontrolu a prevenciu. Opatrenia zahŕňajú napríklad obmedzenie spotreby uhlia alebo znižovanie vypustených emisií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona