Svetová banka chce na planéte do roku 2030 odstrániť extrémnu chudobu

NETKY.SK • 12 Október 2013, 12:39 • 2 min
Svetová banka chce na planéte do roku 2030 odstrániť extrémnu chudobu

MNÍCHOV - Ak sa má dosiahnuť cieľ, Kim povedal, že rozvojové krajiny musia zvýšiť tempo svojho ekonomického rastu musia sa usilovať, aby mali z neho prospech chudobní.

slovakia

left justify in out

Prezident Svetovej banky, Američan Jim Yong Kim ju chce zreorganizovať a činnosť organizácie zamerať výlučne na boj s chudobou. DPA informuje o jeho interview, ktoré dnes uverejňuje nemecký denník Süddeutsche Zeitung. "Svojim pracovníkom som adresoval celkom zreteľné posolstvo: Dajte mi projekty, ktoré sú síce riskantné, ale mohli by niečo zmeniť."

Svetová banka má 12.000 pracovníkov a v nasledujúcich troch rokoch by mala znížiť svoje prevádzkové náklady o 295 miliónov eur. Úsporné opatrenia sa nezaobídu bez prepúšťania. Kim, Američan kórejského pôvodu však nijaké čísla o znižovaní počtu pracovníkov neuviedol.

Všetkých 188 členov Svetovej banky na prebiehajúcom výročnom rokovaní Svetovej banky schválilo Kimovu správu, v ktorej uviedol, že cieľom organizácie musí byť dosiahnutie stavu, že v roku 2030 nebude žiť nikto na svete v absolútnej núdzi. Za extrémne chudobného sa pokladá človek, ktorý zarába denne menej ako 1.25 USD (0,92 eura). S týmto a nižším príjmom žije na svete 18 % svetovej populácie, v roku 1990 jej bolo 43 %.

Ak sa má dosiahnuť cieľ, Kim povedal, že rozvojové krajiny musia zvýšiť tempo svojho ekonomického rastu musia sa usilovať, aby mali z neho prospech chudobní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies