Svetlana Cichanovská uštedrí Lukašenkovi ďalší úder, zostavuje knihu policajných zločinov

NETKY.SK • 2 December 2020, 7:27 • 2 min
Svetlana Cichanovská uštedrí Lukašenkovi ďalší úder, zostavuje knihu policajných zločinov

KYJEV - Bieloruská opozícia zostaví register policajtov obvinených z násilia páchaného na demonštrantoch protestujúcich proti znovuzvoleniu dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka.

slovakia

left justify in out

Opozičná líderka Svetlana Cichanovská, ktorá sa postavila proti Lukašenkovi v augustových prezidentských voľbách, uviedla, že "kniha zločinov" bude obsahovať záznamy o policajnej brutalite, ktoré overia nezávislí právnici.

"Beztrestnosť nebude trvať večne. Nikto nebude môcť zabrániť státisícom ľudí, ktorí sa usilujú o spravodlivosť, aby prehovorili," povedala Cichanovská. Následne ich plánuje ukázať západným krajinam, s cieľom uvalenia ďalších sankcií na vybraných jednotlivcov, ktorí stoja pri Lukašenkovi. 

 

Prečítajte si tiež: Bielorusko má problém, sankcie zo strany EÚ sa budú zrejme zvyšovať

Protesty sa v Bielorusku konajú od prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov vyhral Lukašenko s 80 % hlasov. Opozícia a niektorí volební pracovníci však tvrdia, že boli zmanipulované, a spoločne s tisíckami demonštrantov požadujú rezignáciu prezidenta.

 

 

Polícia na zväčša pokojných protestoch tvrdo zasahuje proti demonštrantom, pričom už použila zábleskové granáty, slzný plyn a obušky. Tisícky ľudí počas protestov zadržali a mnohých aj veľmi zbili, tvrdia ľudskoprávni aktivisti.

Za volebné podvody a zásahy na demonštráciách USA a Európska únia uvalili sankcie na viacerých bieloruských predstaviteľov.
 

Mohlo by vás zaujímať: Sloboda či tyrania? Ako vnímajú režim Slováci, ktorí navštívili Bielorusko, alebo tu dokonca žijú?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona