Svet zdravia pripravuje investície do nemocníc v Galante a Dunajskej Strede

NETKY.SK • 4 August 2015, 12:54 • 2 min
Svet zdravia pripravuje investície do nemocníc v Galante a Dunajskej Strede

DUNAJSKÁ STREDA/GALANTA - Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia, a. s., okamžite po prevzatí nemocníc v Galante a Dunajskej Strede začala hľadať riešenia hlavných problémov v oblasti finančnej zadlženosti, dlhodobej podinvestovanosti a z toho vyplývajúceho zlého technického stavu medicínskej techniky a budov.

slovakia

left justify in out

Svet zdravia sa zaviazal v priebehu nasledujúcich piatich rokov kapitálovo posilniť obe nemocnice v celkovom rozsahu 20,4 milióna eur. Celková výška záväzkov po splatnosti oboch nemocníc je 9,2 milióna eur. V Galante je to 1,9 milióna eur a v dunajskostredskej nemocnici 7,3 milióna eur. Informoval o tom dnes generálny riaditeľ siete regionálnych nemocníc Svet zdravia, a. s., Ľuboš Lopatka. 
     

Ako povedal, okrem zvládnutia tejto zložitej ekonomickej situácie Svet zdravia pripravuje prvú etapu investícií do medicínskej techniky, budov a do informačných technológií v objeme 4,8 milióna eur (GA: 3 milióny eur a DS: 1,8 milióna eur). Výrazná časť investičných projektov by sa mala začať realizovať už do konca roka 2015. V obidvoch nemocniciach boli vymenovaní noví riaditelia. V galantskej nemocnici je to Marián Haviernik, riaditeľom nemocnice v Dunajskej Strede je Róbert Mamrilla. „Na riešenie hlavných problémov oboch nemocníc sme boli pripravení. Prioritou je plniť stanovený integračný plán, vyrovnať záväzky po splatnosti a naštartovať investičný proces modernizácie. Spravíme maximum, aby prvé pozitívne zmeny pocítili naši pacienti a zamestnanci čo najskôr,“ zdôraznil Lopatka.
     

V obidvoch nemocniciach sa intenzívne pripravujú prvé investície do medicínskej techniky, modernizácie budov a do informačných technológií. „V galantskej nemocnici pracujeme na príprave rozsiahlych investičných projektov. Už v najbližších mesiacoch by lekári mali začať pracovať na novom počítačovom tomografe, digitálnom röntgene, ultrazvuku a na operačnom stole,“ konštatoval riaditeľ nemocnice Svet zdravia Galanta Marián Haviernik s tým, že hľadajú generálne riešenie na opravu fasády budovy. Plánujú rekonštrukciu polikliniky a nemocničnej časti. „Súčasťou toho by mala byť výmena okien, podláh, lavičiek a sociálnych zariadení,“ spresnil Haviernik. Podľa jeho ďalších slov v súčasnosti sa realizuje aj analýza stavu personálu. „Treba vybudovať komunikačné toky v areáli. Dôležitou úlohou bude umiestnenie centrálneho príjmu nemocnice na vhodnejšie miesto,“ pokračoval riaditeľ galantskej nemocnice. Dodal, že súčasné riešenie je nevyhovujúce.        
     

„Cieľom prvých investícií v dunajskostredskej nemocnici je najmä diagnostická medicínska technika. Ako prvý bude obstaraný nový digitálny röntgen a dve C-ramená pre chirurgiu a ortopédiu. Pripravujeme aj prvú etapu výmeny okien, výťahov a rekonštrukcie sociálnych zariadení. Pacienti sa rovnako môžu tešiť na generálnu výmenu lavičiek,“ doplnil Róbert Mamrilla, riaditeľ nemocnice Svet zdravia Dunajská Streda. „Predovšetkým treba doriešiť podlžnosti, ktoré nemocnica má, chceme sa dohodnúť so Sociálnou poisťovňou a dodávateľmi. Integračný plán má niekoľko častí, medicínsku, správcovskú, technickú, ako aj rovinu marketingu a ľudských zdrojov,“ konštatoval.
     

Riaditeľ Mamrilla poukázal aj na to, že v Dunajskej Strede, v jazykovo miešanom území bude dvojjazyčnosť zachovaná. „Nič nemeníme, aj nový systém značenia bude v slovenskom i maďarskom jazyku.“

 

Veľmi zanedbanou častou v oboch nemocniciach sú informačné technológie. V rámci prvej investičnej etapy plánuje Svet zdravia vybudovať dátovú sieť, vybaviť nemocničné pracoviská počítačovou technikou a zaviesť nemocničné informačné systémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies