Svet víta rok 2020. Ktoré krajiny už privítali Nový rok?

NETKY.SK • 31 December 2019, 13:31 • 2 min
Svet víta rok 2020. Ktoré krajiny už privítali Nový rok?

Vďaka časovému posunu svet začína sláviť príchod roka 2020 už od 11. hodiny dopoludnia nášho času.

slovakia

left justify in out

V tom čase odbila polnoc na polynézskych ostrovoch Samoa, Tonga či Kiribati. Každoročne veľkolepá show čaká obyvateľov austrálskeho Sydney napriek petíciám za zrušenie, ktoré tvrdia, že ohňostroj je kvôli devastujúcim lesným požiarom nevhodný.

 

 

Ohňostroj napriek požiarom

Okrem polynézskych ostrovov je medzi prvými, kto oslavuje príchod nového roka, Nový Zéland, ktorý oslavuje o 12. hodine nášho času.

 

V tom čase už budú mať v austrálskom Sydney jeden veľký ohňostroj za sebou. Ako každý rok totiž Sydney usporadúva o 11. hodine (SEČ) veľký ohňostroj pre rodiny s deťmi.

 

Silvestrovské oslavy sú v Austrálii hojne diskutovanou témou. Tohtoročné leto je horúce a suché. Teploty dosahujú 40 stupňov Celzia a štát Nový Južný Wales devastujú rozsiahle požiare.

 

Rad miest vrátane Canberry už ohňostroj z bezpečnostných dôvodov a na nátlak verejnosti zrušila.

 

Celosvetovo sledovaný ohňostroj v Sydney, ktorého sa zúčastňuje až milión ľudí, sa však konať bude napriek petícii, ktorú podpísalo už 250-tisíc ľudí a ktorá žiada, aby sa peniaze za show dali hasičom bojujúcim s nezvládnuteľným živlom.

 

Pre zákaz sa vyslovil aj austrálsky vicepremiér John Barilaro, v pondelok však ohňostroj dostal zelenú od bezpečnostných úradov.

 

V Sydney budú oslavy prebiehať celý večer, po rodinnom ohňostroji príde na rad svetelná show, polnočný ohňostroj bude odpálený z najslávnejšieho austrálskeho mosta Harbour Bridge.

 

 

Hongkong zažije laserovú show
V juhokórejskom Soule privítajú rok 2020 tradičným zvonením na bronzový zvon na námestí Jonggak.

 

Starosta Soulu a ďalších vybraných 12 ľudí na zvon udrie každý 33-násobkom au. Pôvodne bol zvon užívaný k ohlasovanie konca a začiatku dňa a práve 33-násobkom au sa na neho každé ráno zvonilo. Po polnoci ceremóniu zakončí ohňostroj.

 

Napriek tomu, že Hongkong bol tento rok zmietaný protestami, oslavy, ktoré sa chystajú na 17:00 nášho času, budú veľkolepé. Aj tu však nahradí ohňostroj moderná technika. Nachystaná je laserová show nazvaná "Symfónia svetiel", ktorá bude trvať zhruba desať minút.

 

 

V indickom Bengalúre oslávia polnoc kvôli špeciálnemu časovému posunu, niekedy tiež zvanému indický čas, nie v celú hodinu nášho času, ale o 19:30. Následne sa oslavy budú presúvať smerom do Európy a Afriky. Z veľkých európskych miest privíta nové desaťročie ako prvá Moskva, a to o desiatej hodine večer stredoeurópskeho času.

 

Ostrovy ležia kúsok od seba, napriek tomu ich delí viac než deň

Pomyselný kruh osláv sa uzavrie na Americkej Samoe. Polynézskej ostrov privíta nový rok v stredu na pravé poludnie, dvadsaťpäť hodín po tom, čo vypukli prvé oslavy na len niekoľko desiatok kilometrov vzdialenom ostrove Samoa.

 

Oficiálne príde nový rok ešte o hodinu neskôr na Bakerov a Howlandov ostrov. Tieto atoly, ktoré patria Spojeným štátom, sú však neobývané.

 

Prehľad začiatkov roka podľa jednotlivých časových pásiem
(Časy sú prevedené na náš SEČ)
Utorok:

11:00 Tonga, Samoa, Kiribati
12:00 Nový Zéland
14:00 Austrália
16:00 Japonsko, Južná Kórea, Severná Kórea
17:00 Čína, Filipíny, Singapur
19:00 Bangladéš
19:30 India, Srí Lanka
20:00 Pakistan
22:00 Rusko (Moskovská oblasť)
23:00 Grécko
Streda:
00:00 Česká republika, Slovensko, Nemecko, Francúzsko a ďalšie európske krajiny
01:00 Veľká Británia, Írsko, Portugalsko, Island
03:00 - 04:00 Brazília
04:00 Argentína
04:30 - 09:00 USA, Kanada (od východného pobrežia k západnému)
10:00 Aljaška
11:00 Havaj
12:00 Americká Samoa
13:00 Bakerov ostrov, howlandov ostrov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies