Svet sužuje 5 základných problémov, lídri WEF chcú prehĺbiť spoluprácu

NETKY.SK • 11 Január 2017, 14:50 • 2 min
Svet sužuje 5 základných problémov, lídri WEF chcú prehĺbiť spoluprácu

DAOVS - Svet musí v roku 2017 reagovať na 5 základných problémov, uviedlo vo svojej výročnej správe Svetové ekonomické fórum (WEF). Experti medzi ne zaradili predovšetkým politické napätie v mnohých spoločnostiach. Odpoveďou by malo byť prehĺbenie spolupráce.

slovakia

left justify in out

Podľa WEF bude svet v roku 2017 vystavený mnohým rizikám, medzi ktoré počíta vzostup populistov, stúpajúcu sociálnu nerovnosť a nárast ekologických hrozieb. Politickí a ekonomickí lídri musia na aktuálne výzvy reagovať užšou spoluprácou, uviedlo Svetové ekonomické fórum vo svojej správe o globálnych rizikách, ktorú dnes predstavilo v Londýne.

 

"V prvom rade musíme zdvojnásobiť naše úsilie, aby sme ochránili a posilnili systém celosvetovej spolupráce," požadujú autori správy. Len spoločným úsilím je možné zabrániť nárastu biedy a nestability v najbližšom desaťročí. "Rok 2017 je rozhodujúcim bodom pre svetové spoločenstvo," uviedol zakladateľ WEF Klaus Schwab v predhovore správy.

 

WEF identifikovalo vo svojej výročnej štúdii päť základných problémov pre tento rok. Medzi ne patrí spoločenské napätie, ako je nárast polarizácie a nacionalizmu po volebných úspechoch populistických strán a politikov. "Dôležité je v tejto situácii zabezpečiť, aby ľudia viac profitovali z rastu ekonomiky, aby sa zmieril rastúci nacionalizmus s mnohovrstvovou spoločnosťou".

 

Väčšina signálov polarizácie prichádza zo západných krajín, uvádza sa v správe s poukazom na budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa a brexit. Avšak na celom svete existujú príklady intenzívneho odmietania status quo na domácej aj medzinárodnej úrovni. Experti konkrétne poukázali na Brazíliu, Filipíny a Turecko.

 

Ďalším nebezpečenstvom pre svet je nárast sociálnej e ekonomickej nerovnosti rovnako ako strach z migrácie, klimatické zmeny a teroristické útoky. Štúdia WEF bola vytvorená na základe prieskumu medzi približne 750 manažérmi a ekonómami.

 

Výročné zasadnutie WEF sa bude konať v Davose od 17. do 20. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies